Αγία Σοφία: Οι οδηγίες από την ανώτατη θρησκευτική αρχή για την τύχη των τοιχογραφιών


Αναλυτικές οδηγίες για την τύχη που θα έχουν οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία, μετά την μετατροπή του ναού σε τζαμί έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet).

Στην ανακοίνωσή του, το θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση η Diyanet υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή και για προσευχή αλλά και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν.

Τα προηγούμενα 24ωρα, δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, τόνιζαν πως θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι επισκέπτες πλέον στην Αγία Σοφία, θα πρέπει για να μπούνε στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

Την Τρίτη αναμένεται να αποφασίσει ο Ερντογάν αναλυτικά περί αυτού.Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ