Κορονοϊός – Λοιμωξιολόγοι: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Κορονοϊός: Οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Τις τελευταίες ημέρες ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και έχει σημάνει συναγερμός στους λοιμωξιολόγους.

Σύμφωνα με το OPEN, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Η εισήγηση για τη χρήση μάσκας έρχεται μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 58, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

 • Εικοσιοκτώ (28) κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
 • έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
 • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
 • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μυτιλήνης,
 • δυο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.883, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο σύνολό τους, 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 386.307 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.041
(1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42.002 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Πηγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αγαπητέ κύριε Υπουργέ και λοιποί ειδικοί,

  ειλικρινά δεν κατανοώ τον πανικό σας να μας προφυλάξετε από τον κορωνοϊό. Όπως θα έχετε διαπιστώσει το πρόβλημα δεν υπάρχει πλέον ή και δεν υπήρξε ποτέ, κατά την άποψη πάρα πολλών Ελλήνων οι οποίοι συνωστίζονται είτε στα πανηγύρια, είτε στις παραλίες, είτε στα μπάρ. Άρα η ταπεινή μου γνώμη είναι αφήνουμε τα πάντα ελεύθερα, μπορεί κατ αυτόν τον τρόπο να χάσουμε 20 με 30.000 ηλίθιους αλλά θα έχουμε σώσει την οικονομία μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους Έλληνες αλλά στους απανταχού ανεύθυνους και εξυπνάκηδες. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε ο ηλίθιος είναι ανίκητος. Άρα αφήνουμε τα πάντα ελεύθερα σαν να μην συμβαίνει τίποτα και ο σώζων εαυτόν σωθείτω, αλλά όποιοι επιζήσουν θα έχουν μια χώρα σε καλή οικονομική κατάσταση και κυρίως απαλλαγμένη από πολλούς ηλίθιους. Μήπως είχε δίκιο η Σουηδία, λέω μήπως.Ασφαλώς και δεν εύχομαι να πεθάνει ο οποιοσδήποτε αλλά μήπως εκεί οδηγούμεθα με τις συμπεριφορές κάποιων ανεγκέφαλων;

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ