Η Ελλάδα και 4 χώρες προσέφυγαν κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ


Η Ελλάδα μαζί με άλλες τέσσερις χώρες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην αποδεχθούν τα θαλάσσια σύνορα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και του πρωθυπουργού της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, Φαγιέζ αλ Σάραζ.

Οι πέντε χώρες είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.

Με ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ ζήτησαν να μην εγκριθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

H κοινή διακήρυξη των πέντε μονίμων αντιπροσώπων, αποτελεί συνέχεια του γεύματος το οποίο είχαν στις 16 Ιουνίου, στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, πρέσβειρας Μαρίας Θεοφίλη, με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για νομικές υποθέσεις, Miguel de Serpa Soares. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει τότε το Κυπτριακό Πρακτοιρείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ δεν προτίθετο να εγγράψει το μνημόνιο πριν από το Σεπτέμβριο.

Μια διεθνής συμφωνία ή συνθήκη για να μπορεί να εγγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει πρώτα να έχει επικυρωθεί, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν Τουρκία και κυβέρνηση GNA της Λιβύης δεν έχει ακόμα επικυρωθεί, ενώ ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Ακίλα Σάλεχ με επιστολή του προς τον ΟΗΕ είχε απορρίψει τη συμφωνία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ