Εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στον Βύρωνα (vid, pics)

Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα

Είχε προηγηθεί, στις 3:54πμ, προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε εφημερίδα και ιστοσελίδα, με τον άγνωστο να αναφέρει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός θα εκραγεί 20 λεπτά αργότερα. Αμέσως κινητοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία απέκλεισε την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε τους κατοίκους ότι έπρεπε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Έπειτα από έρευνες, εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε κατσαρόλα στην μπαγκαζιέρα δίκυκλου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, o εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Οι Αρχές εκτιμούν πως υπήρξε λάθος στη συνδεσμολογία του μηχανισμού, με αποτέλεσμα να μην σημειωθεί η έκρηξη.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πυροτεχνουργοί, οι οποίοι και θα αποφασίσουν εάν θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη στο σημείο ή αν ο μηχανισμός θα απενεργοποιηθεί και θα μεταφερθεί στη συνέχεια στα εγκληματολογικά γραφεία.

Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ντογιάκου

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το Καλημέρα Ελλάδα, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δήλωσε:

«Ειδοποιηθήκαμε από την Αστυνομία ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε μπαγκαζιέρα μηχανής και στη συνέχεια το είδα με τα μάτια μου. Έχει αποκλειστεί η περιοχή και δεν μας επιτρέπουν να βγούμε από το σπίτι μας, που βρίσκομαι με τη γυναίκα και τα παιδιά μου».

Οι φάκελοι που χειρίστηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει χειριστεί στη μακρά εισαγγελική του πορεία μία σειρά υποθέσεων με πολιτικό «άρωμα», για κάποιες από τις οποίες βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής.

Κορυφαία εξ αυτών, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στην οποία ήταν εποπτεύων εισαγγελέας, υποβάλλοντας τη σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή σε δίκη 70 κατηγορουμένων για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακριτικής έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του χρέωναν πολιτικές σκοπιμότητες. Μέλη της Χρυσής Αυγής χαρακτήριζαν τότε τον κ. Ντογιάκο ως εισαγγελέα «ειδικών αποστολών» και ως «υποχείριο του Σαμαρά».

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Χρυσή Αυγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Ντογιάκος λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του Σαμαρά και επιστρατεύτηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για επικοινωνιακούς λόγους και για να καλύψει την κατάρρευση της οικονομικής πολιτικής της συγκυβέρνησης».

Ακόμη μία υπόθεση για την οποία βρέθηκε στο «στόχαστρο» ο κ. Ντογιάκος ήταν το σκάνδαλο της Siemens, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δεν είχε φροντίσει για την έγκαιρη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος και στη γερμανική γλώσσα, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2015 να αναβληθεί η δίκη επ’ αόριστον.

«Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ντογιάκος, απαντώντας στις βολές που είχε δεχτεί για προσπάθεια να οδηγηθεί σε παραγραφή το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens.

Ακόμη, ο σημερινός αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως εισαγγελέας Εφετών είχε χειριστεί την υπόθεση που αφορούσε στα αμαρτωλά ομόλογα των Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), αλλά και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Κεντρικό πρόσωπο στην τελευταία αυτή δικογραφία ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην «τσάρος» της Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο κ. Ντογιάκος είχε διερευνήσει την υπόθεση με το κύκλωμα των ακινήτων. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς του για την υπόθεση αυτή συνέταξε πόρισμα που άνοιξε τον δρόμο για την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματικά αδικήματα σε περισσότερα από 20 πρόσωπα.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Ντογιάκος είχε επανεκλεγεί, παρά την πειθαρχική καταδίκη που του είχε επιβληθεί, προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη θέση αυτή μετά την επίδοση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών.

Η πειθαρχική καταδίκη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορούσε σε «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών». Η πειθαρχική δίωξη του είχε ασκηθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και σήμερα σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, Βασιλική Θάνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της κας Θάνου, ο Ντογιάκος είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Μερίδα του Τύπου καταλόγισε στον κ. Ντογιάκο και προσπάθεια μεροληψίας, την εποχή που είχε το «τιμόνι» της Εισαγγελίας Εφετών, υπέρ του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έχει αποβιώσει. Σε βάρος του κ. Ντογιάκου είχε υποβάλει αναφορά ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τότε εισαγγελέας δικαστικής συνδρομής, Ιωάννης Αγγελής, κατηγορώντας κι άλλους υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για παρεμπόδιση της έρευνας, όπως την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία μάλιστα αρχικά είχε θέσει στο αρχείο την αναφορά του.

Την πειθαρχική έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελέων στην υπόθεση Βγενόπουλου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Ιωάννης Γράβαρης. Στο πόρισμα λοιπόν Γράβαρη, πειθαρχικές ευθύνες, εκτός από τον Ισίδωρο Ντογιάκο αποδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αλλά και στον εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, τότε υπεύθυνο στο τμήμα δικαστικής συνδρομής.

Ο σημερινός αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας την έρευνα για τον τρόπο απόκτησης της περιβόητης βίλας του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη.

Αργότερα, ο ίδιος ερεύνησε την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε με πολιτική πράξη.

Τέλος, μεταξύ άλλων είχε χειριστεί και τη δικογραφία με το αποκαλούμενο και ως σκάνδαλο των άγονων γραμμών, το οποίο αποκαλύφθηκε επί Κώστα Καραμανλή και είχε ως βασικό «πρωταγωνιστή» τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας της κυβέρνησής του.

Παρόμοια μεθοδολογία με αυτή των δραστών της σημερινής απόπειρας στο σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου, είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση «Ομάδα λαϊκών αγωνιστών» τον Δεκέμβριο του 2017 όταν είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στο Εφετείο, στην οδό Λουκάρεως.

Ντογιάκος: «Δεν έχω δεχθεί απειλές. Δεν χειρίζομαι τώρα υπόθεση που να με στοχοποιεί»

Δεν είχε δεχθεί απειλές ο Ισίδωρος Ντογιάκος ή προειδοποιητικά μηνύματα ότι βρίσκεται στο στόχαστροτρομοκρατών. Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μιλά για την τύχη που βοήθησε στο να μη σημειωθεί έκρηξη και να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

«Δεν έχω δεχθεί απειλές αυτήν την περίοδο, δεν χειρίζομαι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάποια σοβαρή υπόθεση, στην οποία να πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε η αιτία για να στοχοποιηθώ» λέει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος ειδοποιήθηκε από την αστυνομία για το συμβάν λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα.

«Από καθαρή τύχη δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι» αναφέρει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος στο παρελθόν έχει χειριστεί «καυτές» υποθέσεις, όπως τη Χρυσή Αυγή, το δεύτερο παραδικαστικό κύκλωμα, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις άγονες γραμμές του Αιγαίου, ενώ είχε έρθει και σε σύγκρουση με συγκεκριμένους ισχυρούς παράγοντες, όταν διαχειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου.

Από το περιβάλλον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πάντως, «δείχνουν» το πρόσφατο παρελθόν ως αιτία στοχοποίησής του. Όπως υποστηρίζουν, «ο κ. Ντογιάκος, εδώ και τρία χρόνια, στοχοποιείται λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομά του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here