Αγρότες-επιστήμονες: Μειωμένη σύνταξη για όσους πληρώνουν κατώτατες εισφορές

Όσοι κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου, επιλέγοντας να πληρώνουν τη κατώτατη εισφορά, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα έχει άμεση επίπτωση και στη σύνταξή τους, η οποία θα βγει μειωμένη

Μειώσεις των υποχρεωτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ έως και 33,3% για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, νέους επιστήμονες και αγρότες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Για παράδειγμα, εκείνοι που θα επιλέξουν να πληρώνουν τα ελάχιστα ασφάλιστρα (στο 20% του κατώτατου μισθού) θα έχουν μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο εισάγει ξεκάθαρη διαδικασία επιλογής των ασφαλισμένων να καταβάλλουν οποτεδήποτε θελήσουν υψηλότερες εισφορές με μια απλή αίτησή τους στον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται πως η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%, δηλαδή από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%. 

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Νέες διατάξεις

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν τις 13 Μαΐου του 2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να καταβάλλουν την διαφορά ανάμεσα στο παλαιό κόστος εξαγοράς και το νέο κόστος, ώστε να αυξηθεί η βάση υπολογισμού της σύνταξής τους.

Υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, μέσω διάταξης για τις συντάξεις χηρείας. Η διάταξη ορίζει πως κατά παρέκκλιση του νόμου Κατρούγκαλου, η σύνταξη θα δίνεται ολόκληρη (δηλαδή στο 100%) στους δικαιούχους. Η ισχύς της διάταξης ορίζεται από τονβκαι γι αυτό συμπεριλαμβάνει τους νεκρούς σε Μάνδρα και Μάτι.

Τέλος οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης.

 

 

Δαβάστε επίσης: 

Κτηματολόγιο: Χάνονται 200.000 ακίνητα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

ΟΑΕΔ: Είσαι άνεργος; 5.500 επιστήμονες προσλαβάνονται στο Δημόσιο

 


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here