Κτηματολόγιο: Μονή διεκδικεί 53.000 στρέμματα – Αγωνία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μία τεράστια έκταση στον Δήμο Πύλης Τρικάλων διεκδικεί η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος –  Διεκδικεί 53.000 στρέμματα (!). 

Η Μονή δεν είχε υποβάλει έγκαιρα δήλωση ιδιοκτησίας για τη διεκδικούμενη έκταση και κατέθεσε ένσταση κατά ιδιοκτητών (ιδιωτών και Δημοσίου) τον Οκτώβριο του 2018.

Στη συνέχεια εξαιτίας και των μέτρων που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι ενδιαφερόμενοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι και τεχνικοί σύμβουλοι δεν μπορούσαν να παραστούν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Ενστάσεων, αλλά ήταν υποχρεωμένοι μέχρι την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης να προσκομίσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης τον φάκελο της υπόθεσής τους.

Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Ενστάσεων ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι περισσότερες ερήμην των ενδιαφερομένων.

Ο δικηγόρος Άρης Μερεντίτης μιλώντας στα “ΝΕΑ”, εξηγεί:«εκτιμάται ότι πάνω από 500 ιδιοκτήτες θίγονται και κινδυνεύουν από την ένσταση της Μονής, ανάμεσά τους και η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη» είπε.

Το θέμα απέκτησε διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, όταν εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών και οικοπέδων της περιοχής άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για την ένσταση που υπέβαλε στο Κτηματολόγιο η Μονή.

«Πολλοί ιδιοκτήτες πληροφορήθηκαν το ζήτημα μία ή δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενστάσεων ή ακόμα και την ίδια ημέρα, με συνέπεια να είναι παντελώς αδύνατο να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Και τώρα μέχρι να βγουν οι αποφάσεις προς το τέλος του χρόνου, κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα» ανέφερε ο κ. Μερεντίτης. Από την πλευρά του Δήμου Πύλης εξηγούν, έχουν καταθέσει υπόμνημα στο Κτηματολόγιο, μιας και ο δήμος εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται την ξυλεία του δάσους.

Όπως υπογραμμίζει στα “ΝΕΑ”, ο δικηγόρος της Μονής, Δήμος Θανάσουλας η Μονή είναι ιδιοκτήτρια μιας συγκεκριμένης δασικής έκτασης με ισχυρούς και νόμιμους τίτλους από τα χρόνια του Βυζαντίου, που όμως έχουν αναγνωριστεί τόσο από τους Οθωμανούς όσο και από το σύγχρονο ελληνικό κράτος και μάλιστα με τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του υπουργείου Γεωργίας το 1929.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, το Κτηματολόγιο σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα από τις κάθε είδους διεκδικήσεις από το Δημόσιο και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευθεί πάνω από 200.000 ενστάσεις κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων αλλά και ένας τεράστιος αριθμός δικών στα πολιτικά δικαστήρια. Ενδεικτικές είναι δύο περιπτώσεις: των Βριλησσίων και του Λάγιου Λακωνίας.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ