«Ηρεμούν» τα νερά του Αιγαίου; Η αποκλιμάκωση και το διπλωματικό «μπαράζ» από την Αθήνα


Εικόνα πριν από την έκδοση της παράτυπης Navtex της Τουρκίας παρουσιάζει… το Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα, καθώς σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ στο Newsbomb.gr τα περισσότερα τουρκικά πλοία αποχώρησαν προς τους τουρκικούς ναυστάθμους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε συναγερμό, με τον ελληνικό στόλο να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία έχει μετακινήσει τα πολεμικά της πλοία στις βάσεις τους και εκτός βρίσκονται μόνο τα πλοία που παγίως επιτηρούν στα στο Αιγαίο. Επιπλέον, το ερευνητικό Όρουτς Ρέις παραμένει αμετακίνητο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Άλλωστε όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Αριστοτελεία Πελώνη για την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας ότι διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και πως ενέργειες τέτοιου τύπου ακυρώνουν την οποιαδήποτε συζήτηση επί της ουσίας.

Η κυρία Πελώνη, τόνισε επίσης πως είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και δεν θα μπορούσε να μην στείλει μήνυμα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Ανέφερε ακόμη ότι ήταν καλό που πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Τουρκιάς – Γερμανίας στο Βερολίνο, γιατί φάνηκε ποιος επιθυμεί τον διάλογο και ποιος όχι.

Η παρέμβαση της Μέρκελ και οι επαφές της Ελλάδας

Η Αθήνα μετά τις προκλήσεις με τον τουρκικό στόλο και τη Navtex, έστησε ισχυρό τείχος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας διεξάγοντας έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή τόσο με το Βερολίνο όσο και με το Παρίσι.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Βερολίνο έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Open, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε στον Ερντογάν ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται», ενώ τον προειδοποίησε ότι «εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες, να περιμένετε θερμό επεισόδιο».

Η καγκελάριος, σύμφωνα πάντα με το Open τόνισε επίσης στον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχεται στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και μεθαύριο την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ