Ανασχηματισμός: Γράφει και σβήνει ονόματα ο Μητσοτάκης – Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν


Στο επίκεντρο των αποφάσεων του πρωθυπουργού ο κορονοϊός και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν την νέα εποχή της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν μπορούσε κανείς να περιγράψει με τρεις λέξεις τα όσα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, αυτές θα ήταν η «ευελιξία», η «ταχύτητα» και ο «συντονισμός». Είναι οι ίδιες λέξεις που περιγράφουν πλέον όσα ελπίζει να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις του, μετά τη συμφωνία για τα 72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η απόφαση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ειλημμένη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 6-9 συνολικά με την αναλυτικότερη ματιά να λέει πως θα πρέπει να περιμένουμε μετακινήσεις/αντικαταστάσεις περίπου τριών υπουργών και 5-6 υφυπουργών. Τώρα, όσον αφορά τον χρόνο που θα γίνει, τα πράγματα έχουν ξεκινήσει να γίνονται ξεκάθαρα.

Ο χρόνος μέτρησε αντίστροφα μέχρι και την Κυριακή, αφού οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούσαν πως τα σενάρια για άμεσο ανασχηματισμό τελειώνουν άμα τη αναχωρήσει του Κυριάκου Μητσοτάκη για διακοπές.

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν οι διορθωτικές κινήσεις, όπως τις έχει «βαφτίσει» ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να είναι ζήτημα ολίγων ωρών ή 24ωρων, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τα Χανιά, εντός του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου.

Mε το βλέμα στην Οικονομία

Στο στίγμα των διορθωτικών κινήσεων δόθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη. Εκεί, τόσο από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, όσο και από τα όσα αποφασίστηκαν, έγινε κατανοητό πως η Οικονομία θα είναι ο βασικός άξονας πολιτικής που θα δώσει βάρος η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η αναδιάταξη της Οικονομίας μέσω των κεφαλαίων που δικαιούνται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 32 δισ. ευρώ).

Το ποσό αυτό ξεπερνά το 17% του ελληνικού ΑΕΠ και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα ανεβάσουν έως 2% – κατά μέσο όρο – την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2021-2026.

Την διαχείριση των χρημάτων αυτών θα αναλάβει μία «task force» τεχνοκρατών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό. Αυτοί θα αποτελούν τη γέφυρα με τους επικεφαλής των υπουργείων, έχοντας το κρίσιμο έργο του συντονισμού. Η ομάδα αυτή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.grθα εναρμονίζει τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό, απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο και σε επίπεδο όλων των υπουργείων. Ταυτόχρονα, θα συντονίζει όλες αυτές τις δράσεις και θα εποπτεύει την πρόοδο βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Την πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή θα τη στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Ο λόγος για την πιο πάνω αναφορά, γίνεται καθώς είναι κατανοητό πλέον πως αυτές οι κινήσεις είναι προάγγελοι και των διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Τη Δευτέρα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, ταυτόχρονα με την πρεμιέρα και των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αλλαγές προεξοφλούνται και στην επικοινωνιακή ομάδα με επικρατέστερο σενάριο την αξιοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε παραγωγικό υπουργείο ή με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – αν και τελευταία αρκετοί «στοιχηματίζουν» για την παραμονή του στο πόστο του. Πάντως για το επικοινωνιακό team η συζήτηση είναι υπαρκτή, εδώ και καιρό, και έχουν βρεθεί υπό επεξεργασία αρκετά διαφορετικά σενάρια, από την αναβάθμιση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη μέχρι την είσοδο βουλευτών (Σπήλιος Λιβανός, Χρήστος Ταραντίλης κ.ά.).

Αλλαγές δεν προβλέπονται στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, με αμετακίνητους όπως όλα δείχνουν τους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί έχουν αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος πιστώνεται τις δύο σημαντικές «νίκες» της Ελλάδας απέναντι στον Ερντογάν σε Έβρο και Καστελόριζο. Άλλωστε η συνεργασία της πολιτικής ηγεσία με τη στρατιωτική είναι άψογη και αυτό αποτυπώνεται και από τα αποτελέσματα που φέρνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Επομένως, ο Καβαλιώτης υπουργός είναι στη λίστα των «αμετακίνητων και σίγουρων».

Ερωτηματικό παραμένει το υπουργείο Εργασίας. Αν και οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βρούτση να απομακρύνεται, πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διαγράψει ακόμα το όνομά του από την υπουργική λίστα.

Σε «δύσκολη θέση» είναι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αποχωρεί και τη θέση του παίρνει η Όλγα Κεφαλογιάννη. Υπουργικό χαρτοφυλάκιο αναμένεται να πάρει και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δημιουργώντας ωστόσο «καραμπόλες» αλλά και… γκρίνιες από ορισμένους στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Πηγές της Ηρώδου Αττικού τονίζουν πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η «ισχυροποίηση» συγκεκριμένων – κομβικών για τον Μητσοτάκη – χαρτοφυλακίων, όπως τα θέματα ενέργειας, βιομηχανίας και τα εργασιακά. Στο Υπουργικό πάντως υπάρχει ήδη… απώλεια, αυτή του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά που επιλέχθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων για τη θέση του γενικού διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης.Εξέλιξη που κατά τις εκτιμήσεις πληροφορημένων πηγών οδηγεί σε «άνοδο» τη σημερινή γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλευρό του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Ιδιος δρόμος συζητείται και για το «alter ego» του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, που μετρά καλή επίδοση στο πρωθυπουργικό «βαθμολόγιο».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ