Βηρυτός – Μπορέλ: Έτοιμη η ΕΕ να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε την Τετάρτη επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Σαρμπέλ Γουέμπε, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της ΕΕ στον Λίβανο μετά τις τραγικές εκρήξεις που έπληξαν τη χώρα το απόγευμα της 4ης Αυγούστου, αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ζοζέπ Μπορέλ διαβίβασε στον υπουργό Εξωτερικών τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά του, καθώς και στις οικογένειες των πολλών θυμάτων και τραυματιών, όπως και στον λαό και την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ότι ως μακρόχρονος φίλος και εταίρος του Λιβάνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες της χώρας και να παράσχει τη βοήθεια που απαιτείται μετά από αυτά τα πολύ σοβαρά γεγονότα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης για το σκοπό αυτό και συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη της για την παροχή αυτής της στήριξης το συντομότερο δυνατό. Σε πρώτο στάδιο, ανταποκρίνεται ήδη στέλνοντας ομάδες έρευνας και διάσωσης και παρέχοντας επείγουσα ιατρική υποστήριξη, μεταξύ άλλων μέσω του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου. Αυτή η βοήθεια θα εξελιχθεί με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν».

Ο ύπατος εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενότητα και τη σταθερότητα του Λιβάνου, οι οποίες είναι ακόμη πιο σημαντικές σήμερα, τόσο εσωτερικά όσο και για την περιοχή.

«Αυτή η τραγική στιγμή για τον Λίβανο πρέπει να είναι η ευκαιρία να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από μια εθνική προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό του Λιβάνου και του λαού του σε αυτήν την προσπάθεια», επισήμανε ο κ. Μπορέλ.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ