Ερντογάν για Κασόγκι: «Αποκρουστικό» το περιεχόμενο των ηχητικών ντοκουμέντων της δολοδονίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το ηχογραφημένο υλικό που συνδέεται με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και μοιράστηκε η Τουρκία με τους δυτικούς συμμάχους της, είναι «αποκρουστικό», ενώ προκάλεσε σοκ σε έναν Σαουδάραβα αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών που το άκουσε.

Ο Κασόγκι, ένας σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη πριν από έξι εβδομάδες. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει δημοσίως ότι η δολοφονία του διατάχτηκε από τα «ανώτερα επίπεδα» της κυβέρνησης του Ριάντ.

Κατά την επιστροφή του με το αεροπλάνο έπειτα από την επίσκεψή του το σαββατοκύριακο στη Γαλλία, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε για τη δολοφονία του Κασόγκι με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας σε δείπνο στο Παρίσι.

«Παίξαμε τις ηχογραφήσεις σχετικά με τη δολοφονία σε όποιον μας τις ζήτησε. Οι μυστικές υπηρεσίες μας δεν έκρυψαν τίποτα. Τις παίξαμε σε όλους όσοι το ήθελαν περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανίας», είπε.

«Οι ηχογραφήσεις είναι πραγματικά αποκρουστικές. Και πράγματι, όταν ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών τις άκουσε σοκαρίστηκε τόσο πολύ που είπε: “Αυτός εδώ θα πρέπει να είχε κάνει χρήση ηρωίνης, μόνο κάποιος που παίρνει ηρωίνη θα έκανε κάτι τέτοιο”».

Η δολοφονία του Κασόγκι έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, ωστόσο ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει από τις διεθνείς δυνάμεις εις βάρος του Ριάντ, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και υποστηρικτή των αμερικανικών σχεδίων για τον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είναι σαφές πως ο φόνος ήταν προμελετημένος και ότι η εντολή προήλθε από το υψηλότερο επίπεδο της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί πως γνώριζε ο βασιλιάς Σαλμάν για τον οποίο έχει «απεριόριστο σεβασμό».

«Ο πρίγκιπας διάδοχος λέει ότι “θα ξεκαθαρίσω το ζήτημα, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο. Περιμένουμε υπομονετικά”,» τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δράστες του εγκλήματος βρίσκονται μεταξύ των 18 υπόπτων που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία.

«Πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος τους έδωσε την εντολή να δολοφονήσουν», υπογράμμισε.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah γράφει, από την πλευρά της, ότι οι αποσκευές της σαουδαραβικής ομάδας που εστάλη στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο της δολοφονίας του Κασόγκι περιείχαν σύριγγες, μεγάλα ψαλίδια, συρραπτικά, φορητά ραδιοτηλέφωνα, συσκευές πρόκλησης ηλεκτροσόκ και έναν παρεμβολέα σημάτων.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες του περιεχομένου των αποσκευών από τα μηχανήματα σάρωσης του αεροδρομίου. Οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν όταν οι Σαουδάραβες πέρασαν από τους ελέγχους ασφαλείας του αεροδρομίου κατά την αναχώρησή τους για το Ριάντ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση πάντως να επαληθεύσει το δημοσίευμα της Sabah.
Ο Ερντογάν δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των ηχογραφημένων ντοκουμέντων αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία έχει διάφορες ηχογραφήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν την ίδια τη δολοφονία και συνομιλίες πριν από την επιχείρηση, την οποία η Τουρκία στη συνέχεια αποκάλυψε.

Το υλικό αυτό οδήγησε την Άγκυρα στο συμπέρασμα, από τα πρώτα στάδια της έρευνας, ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος παρά την αρχική άρνηση του Ριάντ ότι εμπλέκεται στην υπόθεση ή ότι γνωρίζει κάτι γι΄ αυτήν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Μοτζέμπ έχει δηλώσει έκτοτε ότι η δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη παρότι ένας άλλος Σαουδάραβας αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here