Πού ακολουθούν την «τρομακτική» μόδα του face kini;

Μόδα; Μίμηση κάποιου υπερήρωα; Τίποτα από τα δύο. Ο λόγος που Κινέζοι παραθεριστές – κυρίως γυναίκες – κάνουν την εμφάνισή τους στις φημισμένες ανατολικές παραλίες του Qingdao φορώντας στο κεφάλι την πλαστική, εφαρμοστή σαν γάντι μάσκα του Φαντομά είναι η τοπική τους παράδοση. Η αιτία είναι ο αρχέγονος τρόμος που διακατέχει τους Κινέζους μην τυχόν και μαυρίσουν από τον ήλιο.

Κουκουλοφόροι στις παραλίες
Η παραδοσιακή μάσκα που ονομάζεται face kini κυκλοφορεί σε διάφορα φανταχτερά χρώματα και σε χαμηλή τιμή. Κάποιες Κινέζες όμως τη φτιάχνουν μόνες τους – από το ύφασμα παλιών ρούχων, για να ξεχωρίζει. Ωστόσο πολλές δεν αρκούνται μόνο στη μάσκα προσώπου, αλλά καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, για να μην μαυρίσει ούτε μία σπιθαμή δέρματος.

Το μαύρισμα είναι για την αγροτιά

Γιατί όμως οι Κινέζοι φοβούνται τόσο πολύ το μαύρισμα; Σύμφωνα με τη Le Monde, αντίθετα με τα δυτικά πρότυπα, πολλοί ανατολικοί πολιτισμοί δεν συνδέουν το μαύρισμα με την καλή φυσική κατάσταση, τη γοητεία και την καλοπέραση στις διακοπές. Για τους Ασιάτες, το να διατηρούν το χλωμό τους δέρμα είναι ένδειξη αρχοντιάς, περιποίησης του σώματος και μιας καλής, επιτυχημένης ζωής, ενώ η μαυρισμένη επιδερμίδα αποτελεί σήμα κατατεθέν των αγροτών και όσων κάνουν εξωτερικές εργασίες (χαμαλοδουλειές). Ποιος λοιπόν θα διακινδυνεύσει να τον θεωρήσουν χαμάλη γυρνώντας από τις διακοπές του;

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here