Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στον απόηχο των δηλώσεων Μητσοτάκη


Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη (12/08) στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, για την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαπολύουν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης.

«Την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Διερωτώνται δε οι ίδιοι κύκλοι: «Αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα;».

«Όπως και με τη παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, όπου το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση απλά ανάπτυξη των στόλων», συνεχίζουν στο σχόλιό τους οι ίδιες πηγές.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον σιγάν», καταλήγουν οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνημα Αλλαγής: «Απαιτείται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική»

Επικρίσεις για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, διατυπώνει και το Κίνημα Αλλαγής.

«Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κ. Πρωθυπουργό, ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που δεν διαθέτει όπως αποδείχθηκε η σημερινή Κυβέρνηση», αναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε ανακοίνωσή του.

«Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε. Κάτι που ως τώρα δυστυχώς αρνείται», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.

Το σχόλιο του ΚΚΕ

«Είναι προφανές ότι εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, παίζεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός. Μόνο που πρόκειται γι’ αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης», σημειώνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Γι’ αυτό και το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος όλων των λαών της Ανατ. Μεσογείου», καταλήγει ο Περισσός.

ΜέΡΑ25: «Αμήχανο και επικοινωνιακό το διάγγελμα του πρωθυπουργού»

Κριτική στο διάγγελμα του πρωθυπουργού ασκεί το ΜέΡΑ 25 τονίζοντας σε σχετικό σχόλιό του ότι «το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ενός αμήχανου πρωθυπουργού που δεν ενημερώνει τους πολίτες επί της ουσίας, προφανώς ούτε τους καθησυχάζει». Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη, προσθέτει, «να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις του στις “Μεγάλες Δυνάμεις”. Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα».

Το ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνει τη θέση του: «Ως πατριώτες, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τις Θερμοπύλες μας, απορρίπτοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κραυγές που (η Ιστορία μας δίδαξε) είναι ο προπομπός της ενδοτικότητας. Τονίζουμε ότι ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός μόνο να χάσουμε έχουμε τόσο από τον πόλεμο όσο και από την συνεκμετάλλευση που απαιτούν οι ολιγάρχες και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές. Παράλληλα, δεν θεωρούμε διεθνισμό την συνθηκολόγηση στις εθνικιστικές απαιτήσεις ενός Ερντογάν».

Το ΜέΡΑ25 δηλώνει ότι «ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε από φόβο. Αλλά, παράλληλα, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι βέλτιστη λύση είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω ακηδεμόνευτου, πολυμερούς διαλόγου. Για αυτό εναντιωνόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την επιδιαιτησία “Μεγάλων Δυνάμεων” που στόχο έχουν μια συμφωνία υπέρ των ολιγαρχών, των εμπόρων όπλων και των πετρελαϊκών πολυεθνικών».

Καταλήγοντας το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει: «καθώς ο αποδεκατισμένος λαός μας θα συσπειρώνεται εναντίον της λαίλαπας του επερχόμενου 5ου Μνημονίου, κι ο τουρκικός λαός θα βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια, είναι μονόδρομος για τις προοδευτικές ελληνίδες και τους προοδευτικούς έλληνες η πατριωτική-διεθνιστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο που στόχο έχει να την μετατρέψουμε σε θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Βιώσιμης Κοινής Ευημερίας».

Η θέση της Ελληνικής Λύσης

«Με ένα διάγγελμα που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς χθες ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός με πανικό και φόβο και με τη ρήση “απαντούμε δεν προκαλούμε” ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι πάμε σε διάλογο, χωρίς να μας πει για ποια ακριβώς θέματα “θα διαλεχθούμε” Μίλησε για κίνδυνο ατυχήματος, την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλει στην ελληνική κυριαρχία και ποντίζει καλώδια 1.750 χιλιομέτρων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος σε δήλωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και ο κ. Βελόπουλος καταλήγει: «Η θέση της Ελληνικής Λύσης παραμένει αταλάντευτη. Καλώδια στο Αιγαίο αυτοί; Νηοψία, βύθιση κι “άγκυρα” στην Άγκυρα εμείς».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ