«Καταρρέουν» Ερντογάν και τουρκική λίρα: Σε πανικό ο Σουλτάνος – Ένα… βήμα πριν τα capital controls


Δραματική είναι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα μειώσει από τις 19 Αυγούστου κατά το ήμισυ τα όρια δανεισμού των τουρκικών τραπεζών για τις συναλλαγές μίας ημέρας (overnight) στη διατραπεζική αγορά χρήματος.

«Στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της διαχείρισης ρευστότητας, τα όρια δανεισμού των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά χρήματος για ολονύκτιες συναλλαγές θα μειωθούν στα μισά από τα τρέχοντα όριά τους από τις 19 Αυγούστου 2020», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έλαβε την απόφαση αυτή για να στηρίξει την καταπονημένη λίρα, η οποία σήμερα έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ήτοι στο χαμηλό των 7,4017 λιρών ανά δολάριο.

Κόβοντας κατά το ήμισυ τα όρια δανεισμού των τουρκικών τραπεζών για τις overnight συναλλαγές η τουρκική κεντρική τράπεζα περιορίζει τη διαθεσιμότητα τουρκικών λιρών και συσφίγγει τη νομισματικής της πολιτική με έμμεσο τρόπο.

Παράλληλα, αποθαρρύνει κερδοσκόπους από το να πάρουν θέση short στο τουρκικό νόμισμα, καθώς περιορίζει τις ποσότητες χρήματος που αυτοί μπορούν να δανειστούν για να σορτάρουν τη λίρα.

Πάντως, η μείωση της παρεχόμενης ρευστότητας στις overnight συναλλαγές εκτιμάται πως θα επηρεάσει τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και κυρίως όσα δεν έχουν κτίσει επαρκή διαθέσιμα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει επιλέξει να ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα φέτος υπερασπιζόμενη τη λίρα, αντί να ανακοινώνει μια αύξηση επιτοκίων, κάτι που όλοι οι οικονομολόγοι προτείνουν ως ενδεδειγμένη κίνηση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο για τρίτο συνεχόμενο κατά την μεθαυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της, παρά το ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 11,8%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ