ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα «ραβασάκια» -Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου έκλεισε η εφαρμογή Ε9, εκκινώντας έτσι την αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ του 2020, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναμένεται να αναρτηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, με την 31η Αυγούστου να αναδεικνύεται σε επικρατέστερη ημερομηνία.

Oι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ παραμένουν ίδιες με πέρυσι, κατά την πρόσφατη τροπολογία. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν και μειώσεις σε όσους έλαβαν μειωμένα ενοίκια λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια.

Σε έξι μηνιαίες δόσεις η καταβολή του

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα από το 2021, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου ακινήτων σε εκτός σχεδίου και τουριστικές περιοχές. Για αυτό και το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ από 8 – 10%.

Μειωμένο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν φέτος πάνω από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια. Το 30% των «χαμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητα τους περιορίζοντας τον τελικό «λογαριασμό».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 οι οποίες ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • 20 % για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Οι εκπτώσεις

Έκπτωση 50 % στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , ο ή σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο ( και τον ή τη σύζυγο του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια ) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ( τον ή τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 100%

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πώς θα εκτυπώσετε τον ΕΝΦΙΑ από το TAXISnet

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

  • Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
  • Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020).
  • Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020.
  • Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
  • Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
  • Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
  • Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
  • Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ