Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Οι επαναμολύνσεις δεν μας ανησυχούν


Οι δύο ασθενείς που επαναμολύνθηκαν από τον COVID-19, όσο και εάν ακούγεται παράξενο, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη των εμβολίων.

Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που συμμετείχε εκτάκτως στην ενημέρωση της Τρίτης 25 Αυγούστου, λόγω απουσίας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ερωτηθείς από το CNN Greece για τις δύο επαναμολύνσεις που έχουν σημειωθεί- σε έναν 33χρονο Βέλγο και σε έναν ηλικιωμένο Ολλανδό, ο καθηγητής, ανέφερε, ότι αναμένουμε τα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

Ο 33χρονος Βέλγος- που νόσησε πριν από 4,5 μήνες, ήταν ασυμπτωματικός και βρέθηκε θετικός σε πύλη εισόδου, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας, ότι δεν υπάρχει αποστειρωτική ανοσία, και επομένως δεν μας ανησυχούν οι επαναμολύνσεις. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για την ανάπτυξη εμβολίων.

Νωρίτερα, ο καθηγητής είχε χαρακτηρίσει τον κορονοϊό «επιδημία που εξακολουθεί να σιγοβράζει», ένας ιός, που δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα σε πολλά άτομα, ωστόσο το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο, όπως είπε.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη διασπορά στις νέες ηλικίες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής, είναι ότι δύο ασθενείς κάτω των 17 ετών, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ένας ασθενής είναι μεταξύ 18-39 ετών, 11 μεταξύ 40 -64 ετών και 17 ασθενείς είναι πάνω από 65 ετών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού τις δύο τελευταίες εβδομάδες με μέσο όρο 200 κρούσματα καθημερινά και αύξηση των νοσηλειών. Ωστόσο, δεν έχουμε περισσότερα κρούσματα από τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται σχετική επιβράδυνση, η οποία, όπως είπε, ήρθε νωρίτερα καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων θα είχαμε δραματική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε 400 κρούσματα καθημερινά αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής για την λειτουργία των σχολείων, σημειώνοντας ότι το υπ. Παιδείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες σχεδιάζουν με περισσή ευθύνη την λειτουργία των σχολείων με απόλυτη ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε και της κυβερνητικής στρατηγικής για το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνοντας, ότι: «Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον βορρά». Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων. Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου, είναι 723.

Τόσο ο καθηγητής Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Χαρδαλιάς, υποστήριξαν με έμφαση την χρήση της μάσκας, από όλους τους πολίτες, καθώς «ο ιός, ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί και ο αγώνας είναι μαραθώνιος και όχι ταχύτητας», όπως σημείωσαν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ