Ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο: «Έχουμε κι άλλη επιλογή εκτός από τη διπλωματία»

Απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με φόντο τις εξελίξεις σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο – «Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη»

Δεν λέει να κοπάσει ο εκνευρισμός των στελεχών του καθεστώτος Ερντογάν, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο «ενεργειακό μονοπάτι» ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ. Σε τόνο επιεικώς απαράδεκτο και σε ύφος που προσιδιάζει σε «μεγαλοτσιφλικά», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί εμμέσως με πόλεμο Αθήνα και Λευκωσία.

Μιλώντας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Τσαβούσογλου αποφάσισε αίφνης να ανασύρει από τη μνήμη του το «θερμό» επεισόδιο που είχε σημειωθεί στα Ίμια το Γενάρη του 1996, πασχίζοντας να πείσει το εγχώριο ακροατήριό του ότι το «σουλτανάτο» του κ. Ερντογάν έχει τον τρόπο να απαντήσει στη δήθεν καταστρατήγηση των συμφερόντων του.

«Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σε επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενος στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Υπογράμμισε δε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΠ (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας: «Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος σημείωσε πως «η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ούτε από δω και πέρα πολιτική “δώσε το και γλίτωσε” στο Κυπριακό».

Μάλιστα, επέμεινε πως η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι καθαρή. «Τί είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; “Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο”, είπαμε. Που είπαμε εμείς “δώσε το και γλίτωσε”; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την “τδβκ”. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα», ανέφερε.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here