ΕΚΤΑΚΤΟ – Πολιτικό «θρίλερ» στη Βρετανία: Διαλύεται η κυβέρνηση Μέι μετά τη συμφωνία για Brexit

Λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση της στήριξης του υπουργικού συμβουλίου στο προσχέδιο  της συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, και λίγο πριν η Τερέζα Μέι το παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο, η βρετανική κυβέρνηση κλυδωνίζεται από τις παραιτήσεις υπουργών, που ενώ αναταράξεις έχουν προκληθεί και στις αγορές, με τη στερλίνα να κάνει «βουτιά».

Το κείμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από αναταραχή, προκάλεσε και την παραίτηση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντομινικ Ράαμπ, ο οποίος εκτιμά πως «το σχέδιο της Μέι βάζει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου»

«Δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας, δεδομένων των υποσχέσεων που δώσαμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στη βάση του, υπόθεση που επηρεάζει την εμπιστοσύνη του λαού (σ.σ. στο πρόσωπό μας)», ανέφερε ο Ράαμπ. 

 

Η παραίτηση του Ράαμπ αποτέλεσε αφορμή για να εξαπολύσει επίθεση στην Μέι το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η πρωθυπουργός στερείται πλέον κύρους.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Νωρίτερα, είχε υποβάλλει την παραίτησή του και ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία. Ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. 

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

 

Όμως οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση της Μέι, η οποία ετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη μάχη για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, δεν σταματούν εδώ, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε την παραίτησή της και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Σύνοδος Κορυφής για την υπογραφή του σχεδίου

Πάντως η Ευρώπη υποδέχθηκε με ικανοποίηση την χθεσινή έγκριση του προσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ όπως έγινε σήμερα γνωστό στις 25 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής προκειμένου να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη, οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους», πρόσθεσε ο Τουσκ. «Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια», σχολίασε.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

«Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγετε, αλλά θα κάνω οτιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας», κατέληξε ο Τουσκ.

Περισσότερα σε λίγο…


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here