Πόσο επηρεάζει το φίλτρο αέρα την απόδοση του κινητήρα;

Κάθε κινητήρας διαθέτει φίλτρο αέρα, το οποίο αποτελεί τον «πνεύμονα» της εισαγωγής αέρα και προστατεύει το μοτέρ από το να εισέλθουν σε αυτό σκόνες, έντομα και άλλοι ρύποι που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Όσο καθαρό είναι το φίλτρο αέρα, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο κινητήρας, αφού λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα αέρα, ο οποίος θα αναμειχθεί με το καύσιμο.

Συνήθως η αλλαγή του γίνεται κάθε χρόνο, όμως πάντα εξαρτάται από τις συνθήκες που κινείται το αυτοκίνητο. Ένα φίλτρο «μπουκωμένο» μειώνει την ποσότητα αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα με αποτέλεσμα να πέφτει και η απόδοση του μοτέρ. Γεγονός που αποδεικνύεται και στην πράξη, όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή είναι ένα Subaru XV με τον 2λιτρο κινητήρα ονομαστικής ισχύος 150 ίππων και 197 Nm ροπής. Αρχικά γίνεται η δοκιμή στο δυναμόμετρο με το βρώμικο φίλτρο αέρα και κατόπιν με ένα εργοστασιακό καινούργιο. Η τρίτη δοκιμασία γίνεται με ένα ακριβό after market φίλτρο και η τέταρτη με ένα ελευθέρας για υψηλότερες επιδόσεις.

Στην πρώτη δοκιμή με το βρώμικο φίλτρο το δυναμόμετρο έδειξε 158,25 ίππους και 186 Nm ροπής. Με το καθαρό εργοστασιακό η ισχύς έφτασε τους 160,1 ίππους και τα 186,3 Nm ροπής. Στην τρίτη δοκιμή με το after market φίλτρο ο κινητήρας ανέβηκε στους 163,32 ίππους και τα 191 Nm ροπής, ενώ με το ελευθέρας άγγιξε τους 164,42 ίππους και τα 193 Nm ροπής.

Δείτε τις δοκιμές στο παρακάτω βίντεο:


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here