Κορονοϊός: «Καλπάζει» ο ιός στην Αττική – «Ασφυκτιά» το σύστημα υγείας


Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα για την εξέλιξη της πορείας του ιού στη χώρα.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την εξέταση των στοιχείων της επιδημίας και της απόδοσης των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Η πορεία του κορονοϊού στην Αττική εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία καθώς ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να «ασφυκτιά» και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νοσηλείες αποτυπώνουν ξεκάθαρα το ιικό φορτίο που επικρατεί στο λεκανοπέδιο αυτήν την περίοδο.

Ειδικότερα, το 56% του συνόλου των ασθενών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και το 19% των ασθενών είναι στα νοσοκομεία της άλλης ΥΠΕ του λεκανοπεδίου.

Αυτό το στοιχείο και μόνο δείχνει την πίεση που ασκείται λόγω της πανδημίας στο σύστημα υγείας της Αττικής, η οποία ναι μεν διαθέτει μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, αλλά την προκειμένη περίοδο παραχωρεί συνεχώς κλίνες γενικές σε κλίνες για κορονοιό για να αντεπεξέλθει.

Σε οριακή κατάσταση οι ΜΕΘ – Κατειλημμένες οι 2 στις 3 κλίνες

Στο ζήτημα των ΜΕΘ εστίασε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι από τις 272 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που υπάρχουν πανελλαδικά, οι 99 είναι κατειλημμένες και 173 κενές (ποσοστό 64%).

Στην Αττική, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς από τις 126 ΜΕΘ -που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό- οι 84 έχουν καλυφθεί και κενές παραμένουν 42 (μόλις το 33%).

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με κορονοϊό, συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα.

Μάσκα παντού;

Την ίδια ώρα, τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ως προς τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού «σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» εξετάζουν σήμερα και αύριο τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

«Το επόμενο μέτρο που θα πάρουμε είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα αν τα πράγματα επιδεινωθούν» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Σημείωσε, δε, ότι «χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής δεν υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε».

Η ίδια μίλησε για «μια σταθεροποίηση στην εικόνα όσον αφορά το covid-19 στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε όσον αφορά τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε».

Όπως είπε, τέλος, «το σύστημα υγείας είναι έτοιμο και θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να μην φτάσουμε σε σημείο που να το εξαντλήσουμε και αυτό».

Παγώνη: Μάσκα παντού, μην περιμένετε να γίνει υποχρεωτικό

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη ήταν και πάλι υψηλά, καθώς από τα συνολικά 303 νέα κρούσματα, τα 167 ήταν στην Αττική.

Η κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.

Η δύσκολη εξίσωση της Αττικής – Γιατί δεν εισηγούνται την καθολική χρήση μάσκας

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να… σφίξουν κι άλλο τον κλοιό.

Την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην πρωτεύουσα εξέφρασε κατά στην ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως υπογράμμισε θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της μετάδοσης, λόγω της σταδιακής μεταφοράς των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους.

«Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη, είναι λογικό να περιμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα, δηλαδή στις 22:00 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με το Mega αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική.

Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική.

Γιαμαρέλλου: Ναι σε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική

Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ειδικά όπου εντοπίζεται συνωστισμός.

Η λοιμωξιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου μίλησε στο Mega για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα εύκολο να κολλήσουμε τον νέο ιό ειδικά από ασυμπτωματικούς φορείς.

«Είναι τόσο εύκολο να την “αρπάξεις”. Δεν ξέρεις ποιος είναι τριγύρω σου, υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Παράλληλα, η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά αυτό της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά την καθολική χρήση της μάσκας, υπογράμμισε πως αν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό, τότε θα πρέπει να την φοράμε και σε εξωτερικούς χώρους.

«Λέμε “ναι” για τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους αν προβλέπεται συνωστισμός. Να ευχηθούμε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα και να χρειαστεί να τη φοράμε και στους εξωτερικούς χώρους».

Ωστόσο, όσον αφορά την περιφέρεια Αττικής η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», τόνισε πως θα ήταν καλό να φορούν όλοι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ