ΕΚΤΑΚΤΟ: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Ιεραρχίας – Ομόφωνη απόφαση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου

Δεν συζητήθηκε το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών – Ηχηρές αποχωρήσεις από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Καισαριανής – Οι τρεις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Τριγμούς στους κόλπους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχουν προκαλέσεις οι διαδοχικές αποχωρήσεις των Μητροπολιτών Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και Καισαριανής Δανιήλ από τη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία συζητά  το προσχέδιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Τελευταία αποχώρηση ήταν εκείνη του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος τάχθηκε κατά της προωθούμενης συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», εξερχόμενος των εργασιών της Συνόδου, ο ίδιος πέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας: «Σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;».

Νωρίτερα, και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στην προωθούμενη συμφωνία Εκκλησίας – Κυβέρνησης.

mitropolitis messinias

Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή», όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είχε λάβει τον λόγο, ασκώντας οξύτατη κριτική στο περιεχόμενο της υπό συζήτηση συμφωνίας για τη σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Τα λόγια του κ. Χρυσοστόμου φαίνεται πως προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια τόσο στους ιεράρχες που είχαν συντάξει το κείμενο της συμφωνίας όσο και τον ίδιο τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο οποίος του αφαίρεσε τον λόγο. Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αποχώρησε από την αίθουσα της Συνόδου.

Κατά άλλες πληροφορίες, πάντως, ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here