Τι περίεργο έκαναν παλιά οι Ελληνίδες για να κυοφορήσουν;


Σε όλους τους λαούς υπάρχουν έθιμα και προλήψεις που έχουν να κάνουν με τη γονιμότητα (κυρίως της γυναίκας). Έτσι και στην Ελλάδα, όπου τουλάχιστον στις αρχές του περασμένου αιώνα (και σίγουρα παλιότερα) υπήρχαν μπόλικα τέτοια. Ίσως κάποια να τα πιστεύουν και να τα κάνουν ακόμα… Ένα χαρακτηριστικό είναι και το εξής:

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να μείνει έγκυος, έλεγαν ότι έπρεπε να φάει μια γλυκιά πίτα από φούρνο που ανάβει για πρώτη φορά – παρομοιάζοντας τον φούρνο με τη μητέρα, τη γλυκιά πίτα με το μωρό, τη φωτιά με την εγκυμοσύνη και το πρώτο άναμμα με τη γυναίκα που θα κυοφορήσει πρώτη φορά.

Ο ιερός αριθμός «7»

Επειδή όμως καινούργιος φούρνος δεν ήταν πάντα εύκολο να βρεθεί, οι παλιότεροι είχαν και… εναλλακτική πρόληψη: Μια γυναίκα είχε ελπίδες να κάνει παιδί, αν έπαιρνε ένα κέρμα από καθεμιά από εφτά γυναίκες που παντρεύτηκαν έναν μόνο άντρα. Η συγκεκριμένη πρόληψη βασίζεται στον αριθμό 7, που ως γνωστόν θεωρείται ιερός.

Αν η μέλλουσα μαμά ομορφύνει…
Τελικά, όποια κατάφερνε να κυοφορήσει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γινόταν πιο όμορφη, όλοι ήταν σίγουροι πως θα γεννήσει κορίτσι. Αυτή η πεποίθηση υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Επίσης πίστευαν πως, αν η έγκυος έχει επιθυμία για γλυκά, θα γεννήσει αγόρι, ενώ αν θέλει ξινά, θα γεννήσει κορίτσι. Αυτό πιθανόν προέκυψε από το γεγονός ότι σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας προτιμώνται τα αγόρια, οπότε ο ερχομός ενός αγοριού έχει γλυκιά γεύση, ενώ ενός κοριτσιού, ξινή…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ