Κορονοϊός: Υπό πίεση τα νοσοκομεία στη Σουηδία – Διπλασιάστηκαν οι ασθενείς στις ΜΕΘ


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η πίεση αυξάνεται για πολλά σουηδικά νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σχεδόν διπλασιάστηκε σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, μετέδωσε χθες Δευτέρα το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου, ο αριθμός των ασθενών έφθασε από 30 σε 56.

Η Κάριν Μόντιγκ, που διδάσκει επιδημιολογία στο Ινστιτούτο Karolinska, τόνισε στο SVT πως η τάση είναι «αληθινά ανησυχητική», χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ αποτέλεσμα «της ταχείας εξάπλωσης των μολύνσεων τις τελευταίες λίγες εβδομάδες».

Αυτό σημαίνει «πως μπορούμε να αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε άνοδο για μία ως δύο εβδομάδες ακόμα ασχέτως του τι θα κάνουμε», πρόσθεσε η Μόντιγκ, εξηγώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.

Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, η Μόντιγκ πιστεύει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς. Η επιδημιολόγος επισήμανε ακόμη ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων.

«Η διάμεση ηλικία» των ανθρώπων που προσβάλλονται «είναι περί τα 60 έτη, κατά συνέπεια έχουμε εξάπλωση των μολύνσεων σε διάφορες ηλικιακές ομάδες», εξήγησε.

Η ανησυχία για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα αυξάνεται στα νοσοκομεία. «Φοβόμαστε ότι θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση με την άνοιξη. Έχουμε τις δυνάμεις; Μπορούμε να φροντίσουμε το προσωπικό μας;», διερωτήθηκε η Κορνέλια Χέρτελ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο Södersjukhuset της Στοκχόλμης.

«Εξετάζουμε το εάν μπορούμε ακόμη να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Το κάναμε μια φορά, αλλά η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ αποτελεί ένδειξη του πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε η Μόντιγκ.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι σουηδικές υγειονομικές αρχές είχαν καταγράψει 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ