Μαστοί: οι αλλαγές τους στην εφηβεία


Μαστοί στην εφηβεία: Τι να περιμένετε και πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο
Η αλλαγή στο σώμα της έφηβης κοπέλας συνοδεύεται συχνά από αγωνία για το κατά πόσον η ανάπτυξη είναι φυσιολογική. Σχετικά με τον μαστό, η παρουσία οποιασδήποτε παθολογίας σε έφηβες προκαλεί πάντα μεγάλη ανησυχία στην ίδια και τους γονείς της. Ας δούμε τα βασικά προβλήματα του μαστού που μπορεί να συναντήσουμε.

Προβλήματα με την ανάπτυξη του στήθους
Οι επικουρικοί ή έκτοποι μαστοί αποτελούν μία κληρονομική δυσπλασία. Συνήθως έχουν συχνότητα εμφάνισης 5-6%. H σημασία για τη διάγνωση των επικουρικών μαστών έγκειται στο γεγονός ότι είναι δυνατόν να εμφανίσουν όλο το φάσμα των παθήσεων που πιθανό να εμφανίσουν και οι φυσιολογικοί μαστοί.

Η αντιστροφή θηλών είναι μια φυσιολογική παραλλαγή, συχνά κληρονομική. Θα πρέπει να θεωρείται παθολογική μόνο εάν η πάθηση δεν υπήρχε αρχικά κατά τη γέννηση αλλά προκύπτει μετά, γιατί μπορεί να αντιπροσωπεύει μόλυνση ή έναν κρυφό όγκο.
Η πρώιμη ανάπτυξη των μαστών. Η ανάπτυξη των μαστών ξεκινά με την έναρξη της εφηβείας, είναι το πρώτο σημάδι της εφηβείας και πρέπει να συμβεί έως την ηλικία των 13,5 ετών. Η μέση ηλικία για ανάπτυξη μαστού είναι 8,8 έτη και η ανάπτυξη του μαστού πριν των 8 χρόνων θεωρείται παθολογική και χρήζει διερεύνησης.

Η ασυμμετρία των μαστών είναι συχνή καθώς αναπτύσσονται τα στήθη. 1 στις 4 έφηβες θα έχουν ασύμμετρους μαστούς. Είναι σημαντικό να αποκλειστεί στην κλινική εξέταση η ύπαρξη μάζας, κύστης ή αποστήματος στο πιο μεγάλο στήθος. Η λύση στην ασσυμετρία χωρίς παθολογία είναι η πλαστική του μαστού, κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο μετά την πλήρη ολοκλήρωση της ανάπτυξης του μαστού, δηλαδή τα 19 έτη.
Αμαστία είναι μια σπάνια διαταραχή και μπορεί να σχετίζεται με άλλες συγγενείς ανωμαλίες του θωρακικού τοιχώματος.

Η νεανική υπερτροφία είναι μια παθολογική κατάσταση υπερανάπτυξης των μαστών. O λόγος είναι μία υπερευαισθησία του μαστού στα οιστρογόνα. Το σύμπτωμα ξεκινά με την έναρξη της περιόδου, είναι συνήθως συμμετρικό και κάθε στήθος μπορεί να ζυγίζει έως και 10 κιλά! Νεανική υπερτροφία μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στην πλάτη και στον αυχένα. Η λύση μπορεί να είναι φαρμακευτική και χειρουργική.

Φλεγμονή των μαστών
Η μαστίτιδα ή φλεγμονή του μαστού συμβαίνει συνήθως στις θηλάζουσες γυναίκες. Στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα κάτι τέτοιο μπορεί να σχετίζεται με κακοήθεια. Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, στην έφηβη οι μαστοί με φλεγμονή είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα- όμως εντελώς καλοήθες. Φαίνεται ότι ο αναπτυσσόμενος μαστός είναι πιο ευαίσθητος στα μικρόβια του δέρματος που μπορούν να περάσουν μέσα από τη θηλή. Τα πιο συνήθη είναι σταφυλόκοκκος και στρεπτόκοκκος. Κλινικά παρουσιάζεται σαν εντοπισμένος πόνος, κοκκινίλα, οίδημα ακόμα και πυρετός. Η αγωγή είναι φαρμακευτική με αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη για τουλάχιστον 10 με 14 μέρες.

Διαβάστε πάνω από 9000 ιατρικά άρθρα και 500 επιστημονικές απόψεις στο HealthOnline.gr

Όγκοι μαστών
Οι κύστες των μαστών εμφανίζονται σαν στρογγυλές μάζες στην ψηλάφηση, συνήθως χωρίς πόνο. Μπορούν να είναι από λίγα χιλιοστά έως κάποια εκατοστά. Δεν συνδέονται με κακοήθεια ή κάποια άλλη παθολογία. Είναι συνηθισμένο εύρημα στην έφηβη. Απαιτείται θεραπεία με αναρρόφηση μόνο αν είναι μεγάλες ή προκαλούν πόνο.
Ινοαδενώματα

Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μαστού που επίσης συναντώνται συχνά στις νεαρές γυναίκες. Είναι άγνωστης αιτιολογίας. Μπορεί να ανταποκρίνονται στις ορμόνες των ωοθηκών, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ποικίλλουν σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από 1-5 cm, ενώ 10-15% των ασθενών παρουσιάζουν πολλαπλά ινοαδενώματα στα δύο ή στο ένα στήθος. Τα ινοαδενώματα έχουν τυπική υπερηχογραφική εικόνα και τείνουν να αυξάνονται αργά σε μέγεθος και μετά να μειώνονται. Ως εκ τούτου, δεδομένης της καλοήθους φύσης τους, η διαχείριση είναι γενικά συντηρητική, δηλαδή παρακολούθηση με υπερήχους κάθε 3-6 μήνες. Μόλις επιβεβαιωθεί ότι το μέγεθός τους είναι σταθερό, η παρακολούθηση μπορεί να συνεχίσει σε μία φορά το χρόνο.

Προβλήματα θηλής
Το πιο σύνηθες είναι τα δερματικά προβλήματα. Στο έκζεμα θηλής όπου έχουμε τοπικά ερεθισμό και μπορεί να έχουμε και έκκριμα υγρού από την θήλεα άλω. Παρατηρείται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στην τριβή. Και σε αυτήν την περίπτωση, η αγωγή είναι με αντιβίωση.
Έκκριμα θηλής: Μπορεί να έχουμε ορώδες, καφεοειδές, πύον ή αιματηρό έκκριμα. Σε κάθε περίπτωση το έκκριμα θηλής θέλει διερεύνηση.
Κακοήθεια μαστού
Η κακοήθεια μαστού σε εφηβική ηλικία είναι πολύ σπάνια με ποσοστό μόλις 1 στο εκατομμύριο. Είναι το τελευταίο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε. Παρουσιάζεται σαν όγκος που έχει συγκεκριμένα υπερηχογραφικά στοιχεία ή με αιματηρό έκκριμα θηλής.

Συνοψίζοντας, η συντριπτική πλειονότητα των διαταραχών του μαστού σε αυτούς τους ασθενείς είναι καλοήθης. Παρ ’όλα αυτά, μία διεξοδική γνώση των διαφόρων παθολογιών του μαστού και μια πλήρης κλινική εξέταση και διαγνωστική αξιολόγηση από έναν εξειδικευμένο ιατρό ενδείκνυνται τόσο για να καθησυχάσουν τον ασθενή και τους γονείς αλλά και για να δοθεί η σωστή αγωγή και παρακολούθηση.

Από τη Στέλλα Ροΐδη, χειρουργό μαιευτήρα – γυναικολόγο

Πηγή

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ