Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Επίσκεψη Τσαβούσουγλου στο Μπακού


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας υποστήριξε πως δεν γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις σε έδαφος της Αρμενίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Κυριακή το Αζερμπαϊτζάν, όπου εξέφρασε την υποστήριξη της Άγκυρας στη χώρα αυτή ενώ μαίνεται η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την επομένη αιτήματος για βοήθεια που απηύθυνε η Αρμενία στη Ρωσία.

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο Μπακού με τους αδελφούς μας, για να ανανεώσουμε την σταθερή υποστήριξή μας στο αγαπητό Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουμε (απόψεις) για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε μήνυμά του στο Twitter.

«Ήρθα με εντολή του προέδρου (…) Ο πρόεδρος μας είπε να σταθούμε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη διαδικασία, να επισκεπτόμαστε το Μπακού συχνά και να εργαζόμαστε από κοινού. Ο υπουργός Άμυνας (Χουλουσί Ακάρ), ο (στενός σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν) Μπιναλί (Γιλντιρίμ) και άλλοι θα έρθουν επίσης», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αρχίσουν «επείγουσες» διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη ρωσική βοήθεια για την ασφάλεια, επικαλούμενος το σύμφωνο συλλογικής ασφάλειας που συνδέει τις δύο χώρες.

Σε επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο, ο Πασινιάν δήλωσε ότι οι μάχες προσεγγίζουν τα σύνορα της Αρμενίας και κατηγόρησε εκ νέου την Τουρκία ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία απάντησε ότι θα παράσχει όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής μεταξύ των δύο χωρών, εάν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φτάσουν στο έδαφος της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το αίτημα της Αρμενίας τροφοδότησε τους φόβους για κλιμάκωση και για ανάμειξη της Ρωσίας και της Τουρκίας στην σύγκρουση αυτή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στον θύλακα αυτόν μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από το Γερεβάν. Μέχρι στιγμής τρεις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς έχουν αποβεί άκαρπες.

Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τις δύο πλευρές.

Ο Αλίεφ διαβεβαιώνει ότι δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Αρμενίας

Οι αυτονομιστές ηγέτες του Καραμπάχ κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε ζώνες αμάχων, μεταξύ των οποίων την στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ ότι έβαλαν στο στόχαστρο τον στρατό του και ζώνες αμάχων χθες και σήμερα τα ξημερώματα.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στην Αρμενία, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι θα στηρίξει το Γερεβάν, στην περίπτωση που οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φτάσουν στο αρμενικό έδαφος.

«Το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφός του και δεν προβλέπει τέτοιες επιχειρήσεις στο αρμενικό έδαφος», είπε ο Ιλχάμ Αλίεφ, στη συνάντηση που είχε στο Μπακού με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το Σάββατο, με επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ζήτησε να ξεκινήσουν «κατεπειγόντως» διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους για να καθοριστεί ποια βοήθεια θα μπορούσε να λάβει η Αρμενία από τη Μόσχα, στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής που έχουν συνάψει. Στην επιστολή αυτή ανέφερε ότι οι μάχες πλησιάζουν στα σύνορα της Αρμενίας και κατηγόρησε ξανά την Τουρκία ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία απάντησε ότι θα παράσχει στο Γερεβάν κάθε αναγκαία βοήθεια, εφόσον οι μάχες φτάσουν στο αρμενικό έδαφος, δεδομένου ότι η Συνθήκη δεν περιλαμβάνει την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αλίεφ είπε ότι η επιστολή του Πασινιάν είναι «μια ένδειξη ότι (η Αρμενία) παραδέχεται την ήττα της, ζητώντας στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία χωρίς να υπάρχει λόγος για αυτό».

«Το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφός του… Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις σε εξέλιξη στο αρμενικό έδαφος. Ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας αυτό», πρόσθεσε. «Ο βασικός λόγος» για τον οποίο συνεχίζονται οι μάχες είναι η απόπειρα του Γερεβάν «να καταλάβει εδάφη που έχουμε απελευθερώσει», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ