Γιατί νιώθεις πιο παχιά πριν την περίοδο; (Ή μήπως είσαι;)


Πόσα κιλά μπορεί να σου προσθέσει η κατακράτηση υγρών πριν την περίοδο και πώς θα την καταπολεμήσεις.

Για τις περισσότερες γυναίκες, “εκείνες οι μέρες” του μήνα συνοδεύονται από κράμπες, ακμή και, κυρίως, φούσκωμα. Τα ρούχα που ξαφνικά γίνονται πολύ πιο στενά από ό,τι ήταν, ακόμα και η ζυγαριά, δείχνουν ότι κάθε προσπάθεια να ελέγξουμε το βάρος έχει αποτύχει -τουλάχιστον για αυτό το διάστημα. Είναι, όμως, γεγονός ότι παχαίνουμε πριν την περίοδο ή απλώς η ιδέα μας; Η απάντηση είναι ότι η αύξηση του βάρους είναι πραγματική και ο κύριος λόγος είναι οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών.

Πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, το σώμα τείνει να κάνει κατακράτηση υγρών, κάτι που προκαλεί (προσωρινή) αύξηση του βάρους. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της δράσης της προγεστερόνης, μιας ορμόνης τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται δραστικά όταν περιμένεις περίοδο. Η ορμόνη αυτή επιτρέπει περισσότερο από το νερό που υπάρχει στο σώμα να περάσει στους ιστούς, προκαλώντας αυτό το γνωστό πρήξιμο. Η προγεστερόνη ευθύνεται επιπλέον για τα νεύρα, την ακμή, τις λιγούρες και τα υπόλοιπα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

Πόσο βάρος παίρνεις πριν την περίοδο
Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, ο μέσος όρος των γυναικών διαπιστώσει αύξηση του βάρους κατά μισό έως 2 κιλά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα επιπλέον κιλά είναι ακόμα και τέσσερα!

Πώς να αποφύγεις την κατακράτηση
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις και να προλάβεις την κατακράτηση υγρών είναι να πίνεις περισσότερο νερό. Όταν πίνεις αρκετό, εξασφαλίζεις σωστή ενυδάτωση του οργανισμού που συνεπάγεται και σωστή αποβολή των υγρών από το σώμα. Η ενυδάτωση είναι ακόμα πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί εξαιτίας της αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Γι’ αυτό, φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα κατά τη διάρκεια του μήνα και πρόσθεσε δύο -τρία ποτήρια την ημέρα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ