Κρούσματα σήμερα: Εντατικές τέλος στο ΑΧΕΠΑ – Αναπόφευκτη η «επιλογή» ασθενών


Δραματική η κατάσταση  στο ΑΧΕΠΑ, πλήρης οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν μπόρουν να δεχτούν άλλα περιστατικά covid, σύμφωνα με τον ο πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχτούν άλλα περιστατικά κορονοϊού.

Όπως είπε ο ίδιος, το νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Και αυτό γιατί οι γιατροί δεν θα μπορούν να εισάγουν σε ΜΕΘ ασθενείς που θα πρέπει να διασωληνωθούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Δευτέρα εντοπίζεται έντονη πίεση στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει πλέον τους 239, με την πλειοψηφία τους, (75,3%) να είναι άνδρες. Επίσης οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 825
θάνατοι.

Στο πλαίσιο της ανησυχίας που έχει εκφραστεί εντάσσονται και οι απανωτές τοποθετήσεις του πολιτικού προσωπικού για την ανάγκη προστασίας του συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την ανακοίνωση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας.

Αντίστοιχα, την Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έθεσε μάλιστα και χρονικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων. «Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αύριο το απόγευμα (σ.σ. σήμερα) θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναλύσει όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και το σχέδιο από εδώ και πέρα. Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνει, όπως και ο αριθμός των διασωληνομένων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

To δεκαήμερο λοιπόν που ακολουθεί είναι κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Στις μέρες αυτές τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ θα πιεστούν ασφυκτικά από περιστατικά COVID-19 ενώ την ίδια ώρα, η Πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει αντανακλαστικά προκειμένου να, προσληφθούν γιατροί, να αυξηθούν οι ΜΕΘ και να φροντίσει για την πιστή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες.

Μέσα στο θλιβερό νούμερο εντύπωση προκαλούν οι θάνατοι ασθενών που έχουν αρχίσει να χάνονται στις απλές κλίνες ή αλλιώς «κλίνες απλής νοσηλείας».

Το πιο λυπηρό παράδειγμα είναι μια 49χρονη που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη στο Ιπποκράτειο κι έχασε τη μάχη για τη ζωή τη Δευτέρα.

Το ότι μεγάλο μέρος της μάχης αυτή τη στιγμή δίνεται στις απλές κλίνες και πως οι απλές νοσηλείες αυξάνονται κατακόρυφα είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Όμως, στη λίστα υπήρχαν κι άλλοι θάνατοι στις κλίνες απλής νοσηλείας:

  • Μία 81χρονη που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη στο «Σωτηρία».
  • Μία 77χρονη που νοσηλευόταν και αυτή με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου.
  • Μία 80χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ένας 78χρονος υποκείμενα νοσήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας κ.ά.
Πόσες κλίνες είναι ακόμη κενές

Από την 1η του μήνα δε μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό πάνω από 160 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, να ανέρχεται (μέχρι την τελευταία επίσημη ενημέρωση στις 9/11) στους 700…(απαιτεί διόρθωση).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ