Καρκίνος παχύ έντερο: Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες

Καρκίνος παχύ έντερο: Ο εντερικός λεμφοειδής ιστός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Μεταξύ των ισχυρών παικτών του λεμφοειδούς ιστού που σχετίζεται με το βλεννογόνο είναι απομονωμένες λεμφοειδείς δομές (ILS). Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του καρκίνου, σχηματίζονται έκτοπες λεμφοειδείς δομές (ELSs, επίσης γνωστές ως τριτογενείς λεμφοειδείς δομές, TLSs) στη θέση του όγκου. Τόσο οι ILS όσο και οι ELS λειτουργούν ως κέντρα πληροφοριών πολλαπλών εργασιών, προκαλώντας πολύπλευρες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η εις βάθος κατανόηση της πολυπλοκότητας και της λειτουργικότητας των ILS και των ELS μπορεί να οδηγήσει σε νέες κατευθύνσεις σε θεραπευτικές παρεμβάσεις ή / και να παρέχει βοήθεια στις αποφάσεις θεραπείας ως μέρος της εξατομικευμένης ιατρικής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ερευνητές από το MedUni Vienna και συνεργαζόμενους εταίρους προτείνει ILS ως νέους προγνωστικούς παίκτες που ενορχηστρώνουν την παθοβιολογία του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα αθροιστικά δεδομένα εντός του ταχέως εξελισσόμενου πεδίου ανοσο-ογκολογίας τοποθετούν τα κύτταρα όγκου που διεισδύουν στα κύτταρα Β μεταξύ ισχυρών συντελεστών στην αντικαρκινική ανοσία. Μια βασική πτυχή που συνδέει τη βιολογία των κυττάρων Β, την προσαρμοστική ανοσία και τη διαδικασία φλεγμονής με το μικροπεριβάλλον του όγκου βασίζεται στη μοναδική ικανότητα των Β κυττάρων να σχηματίζουν ELS. Κεντρικό σε αυτό είναι οι βλαστικές αντιδράσεις του κέντρου, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συντονισμένη δράση διαφόρων τύπων ανοσοκυττάρων με κεντρικό ρόλο που δίνεται στα Β κύτταρα.

Βασικές πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση των ELS σε συμπαγείς όγκους είναι ότι υπάρχουν τύποι ιστών όπου τέτοιες λεμφοειδείς δομές φαίνεται φυσιολογικά να πληρούν μια σημαντική ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικής και προστατευτικής ανοσοαπόκρισης και αυτο-ανοχής. “Αυτό ισχύει για όργανα με εξειδικευμένη ανοσία στα επιθηλιακά εμπόδια. Μεταξύ αυτών είναι ο λεμφοειδής ιστός που σχετίζεται με το έντερο και οι ILS συγκαταλέγονται μεταξύ των ισχυρότερων παικτών”, λέει η Diana Mechtcheriakova, κύριος ερευνητής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Molecular Systems Biology and Pathophysiology Research Group. στο Ινστιτούτο Παθοφυσιολογίας και Αλλεργικής Έρευνας, Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. «Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των ειδικών για τον ασθενή χαρακτηριστικών των προ-σχηματισμένων απομονωμένων λεμφοειδών δομών σε μη καρκινικούς ιστούς του παχέος εντέρου και της παθοβιολογίας της νόσου για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου».

Σε αυτή τη μελέτη, η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα εφάρμοσε πρόσφατα ολοκληρωμένη στρατηγική ονομασίας DIICO / από την Digital Imune Imaging έως Clinical Outcome. Το DIICO βασίζεται σε ψηφιακή κυτταρομετρία εικόνας ιστού, η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να μετατρέψουν κρυπτογραφημένες πληροφορίες ιστού για ανοσοκύτταρα και δομές σε αριθμητικά δεδομένα για ευθυγράμμιση με παραμέτρους σχετικούς με την ασθένεια. Σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες αποκτήθηκαν με αξιολόγηση κλωνικότητας Β-κυττάρων και μια ολοκληρωμένη ανάλυση των δεδομένων omics. Οι συγγραφείς έδειξαν ότι οι ιδιότητες των ILS σε μη όγκους ιστού του παχέος εντέρου προκαθορίζουν τον ανοσο φαινότυπο των ELSs σε πρωτογενείς και μεταστατικές θέσεις. Ανακάλυψαν ότι οι λεμφοειδείς δομές εμπλουτισμένες με Β-κύτταρα και πολύ πολλαπλασιαστικές είναι προγνωστικές προς ένα βελτιωμένο κλινικό αποτέλεσμα για ασθενείς με μεταστατική CRC. Η γνώση που αποκτήθηκε από αυτήν τη μελέτη επεκτείνει την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων του ανοσοποιητικού όγκου και εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στην αντικαρκινική ανοσοαπόκριση που καθοδηγείται από απομονωμένες λεμφοειδείς δομές έξω από τον καρκινικό ιστό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here