Μειωμένα ενοίκια: Έρχεται διάταξη – «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Ακίνητα: Τέλος στην αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων βάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολόγηση των αποζημιώσεων που θα λάβουν για το «κούρεμα» ενοικίων που υπέστησαν.

Οι επιχειρήσεις δικαιούνται να πληρώσουν για τον μήνα Νοέμβριο το 60% του ενοικίου, το οποίο έχουν συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, όσοι μισθωτοί εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας και μισθώνουν τις κύριες κατοικίες τους δικαιούνται να πληρώσουν το ενοίκιο του μηνός Νοεμβρίου μειωμένο κατά 40%. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και για το ενοίκιο φοιτητικής στέγης που καταβάλουν για κάθε εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο τους που σπουδάζει μακριά τους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει να δια νόμου την μείωση ενοικίων στα ακίνητα που μισθώνονται είτε από επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, είτε από τους εργαζόμενους σε αυτές (εφόσον η σύμβαση τους τεθεί σε προσωρινή αναστολή τον Νοέμβριο ).

Η νέα μορφή της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων του Νοεμβρίου και των επόμενων μηνών ανέρχεται σε 50% επί της απώλειας του εισοδήματος του εκμισθωτή. Το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων είναι 40% και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά με διοικητική εντολή λόγω του lockdown αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση της διευρυμένης λίστας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Το ποσό της αποζημίωσης για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου θα κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ενώ με την αρχική μορφή του μέτρου η αποζημίωσης συμψηφιζόταν με άλλες φορολογικές οφειλές και ανερχόταν στο 30% της απώλειας ενοικίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται συμπληρωματική διάταξη στη Βουλή με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι η αποζημίωση που θα λάβουν οι εκμισθωτές θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιζόμενη με άλλες υποχρεώσεις του δικαιούχου.

Μάλιστα, η αποζημίωση θα πάρει τη μορφή απευθείας αναπλήρωσης εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση ενοικίων του τρέχοντα μήνα, δηλαδή του Νοεμβρίου 2020 και τους επόμενους μήνες.

Η δήλωση των μισθώσεων στις οποίες τα μισθώματα μειώθηκαν θα πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που έγινε η μείωση. Έτσι, η δήλωση των μειώσεων ενοικίων του Νοεμβρίου θα μπορεί να γίνει το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ