«Success story» τα ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το 2% ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος


Ανάρπαστα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι που αποτυπώνεται αφενός στους όγκους των συναλλαγών που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, αφετέρου στην πτώση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αναμφισβήτητα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο οι αγορές ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας, αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, όταν συνολικά από την αρχή του 2020 ο όγκος των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα όλων των διαρκειών ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή 65 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους έχει περάσει αποκλειστικά από τα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Μόνον στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), δηλαδή την ελληνική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ομολόγων, έχουν πραγματοποιηθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 συναλλαγές συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ. Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, αθροιστικά στα έτη 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 οι συνολικές συναλλαγές ομολόγων είχαν ανέλθει σε 15,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 11 μήνες του 2020 έγιναν συναλλαγές που ξεπέρασαν σε όγκο τις συναλλαγές πέντε ετών μαζί! Μάλιστα, μόνον τον Οκτώβριο του 2020 έγιναν συναλλαγές στην ΗΔΑΤ ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που σε μηναία βάση είχε να συμβεί προ Μνημονίου.

Αυτή η αυξημένη ρευστότητα στα ελληνικά ομόλογα έχει προσγειώσει και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε χθες να σημειώνει απόδοση 0,621%, τη χαμηλότερη στην ιστορία του, όταν ακριβώς πριν ένα έτος, το Νοέμβριο του 2019 διαπραγματευόταν στο 4,069%. To spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες βάσης. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε χθες να σημειώνει απόδοση 0,025%, όταν το Νοέμβριο του 2019 διαπραγματευόταν στο 3,5%. Το δε 15ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε χθες να σημειώνει απόδοση 0,818%, όταν το Νοέμβριο του 2019 διαπραγματευόταν στο 3,9%.

Όλο αυτό το κλίμα αυξημένης εμπιστοσύνης για το ελληνικό χρέος έχει οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα δεκαετίας τα ασφάλιστρα κινδύνου (Credit default swaps -CDS) του ελληνικού χρέους, τα οποία αποτυπώνουν το κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος. Το πενταετές CDS διαπραγματεύεται σήμερα στις 114 μονάδες βάσης, όταν το Νοέμβριο του 2019 ήταν στις 412 μονάδες βάσης. Με απλά λόγια αυτό δείχνει πως οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι σήμερα μόλις στο 1,90%.

Και αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για την πραγματική οικονομία. Το γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά CDS έχουν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, βοηθά τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις να δανειστούν ή να συνάψουν συμβόλαια παραγώγων (αντιστάθμισης κινδύνου) με πάρα πολύ χαμηλό κόστος. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να βγει ξανά στις αγορές στις αρχές του 2021 με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ