Έδωσε μόνο 4 ευρώ και το έβαλε στο συρτάρι. Δεν γνώριζε ότι είχε στα χέρια του έναν… θησαυρό!

Όταν ο Γιασούσι Βατανάμπε αγόρασε μια ταινία κινουμένων σχεδίων πριν από πολλές δεκαετίες, ενώ φοιτούσε στο λύκειο στην πόλη Οζάκα της Ιαπωνίας, δεν γνώριζε ότι αγόραζε τότε την ιστορία των κινουμένων σχεδίων στον κινηματογράφο.

Ο απλός κύλινδρος που απέκτησε αντί 500 γεν (σχεδόν 4 ευρώ στη σημερινή ισοτιμία) αποδείχτηκε ότι είναι ένα σπάνιο κινούμενο σχέδιο του οποίου είχαν χαθεί τα ίχνη. Την παραγωγή του μάλιστα είχε κάνει ο Ουόλτ Ντίσνεϊ, ενώ ο βασικός ήρωας είναι ο πρόγονος του Μίκι Μάους!

Για την ανακάλυψη αυτή έγραψε η εφημερίδα Asahi Shimbun, με την οποία ο Βατανάμπε επικοινώνησε αφότου διάβασε ένα βιβλίο με τίτλο «’Οσβαλντ, το τυχερό κουνέλι: Η έρευνα για τα χαμένα καρτούν του Ντίσνεϊ», το οποίο έγραψε ο επί πολλά χρόνια κατασκευαστής κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ Ντέιβιντ Μπόσερτ και το οποίο εξέδωσε πέρυσι.

Το βιβλίο αναφερόταν στο κουνέλι «Οσβαλντ», έναν χαρακτήρα με μακριά αυτιά και μικρή ολοστρόγγυλη μαύρη μύτη, τον οποίο είχε δημιουργήσει ο Ντίσνεϊ τη δεκαετία του 1920.

Αλλά ο Ντίσνεϊ έχασε τα πνευματικά δικαιώματα του χαρακτήρα αυτού το 1928 και για να τον αντικαταστήσει δημιούργησε τον Μίκι Μάους.

Το βιβλίο που διάβαζε ο Βατανάμπε ανέφερε ότι επτά από τις 26 μικρού μήκους ταινίες του ‘Οσβαλντ είχαν χαθεί και τότε θυμήθηκε την αγορά που είχε κάνει ως έφηβος.

Η ταινία είχε τίτλο στα γιαπωνέζικα «Mickey Manga Spide» – Mickey Cartoon Speedy στα αγγλικά – και αφηγείτο την ιστορία ενός σκύλου της αστυνομίας που καταδίωκε τον ‘Οσβαλντ και τη φίλη του με μοτοποδήλατο.

Ενώ το τρίο περνά μέσα από δρόμους και κοιλάδες, οι φιγούρες και τα οχήματά τους, με τη χαρακτηριστική ελαστικότητα των καρτούν, τεντώνονται. συμπιέζονται, μια συχνή τεχνική στις ταινίες του Ντίσνεϊ.

Η εφημερίδα επικοινώνησε τότε με τον συγγραφέα του βιβλίου και με τα αρχεία του Walt Disney και μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για μια από τις ταινίες που έλειπαν, της οποίας ο αρχικός τίτλος ήταν «Neck ‘n’ Neck».

«Είμαστε κατενθουσιασμένοι που μαθαίνουμε ότι υπάρχει ένα αντίτυπο της χαμένης ταινίας», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπέκι Κλάιν, ο οποίος διευθύνει το τμήμα των αρχείων.

«Ως λάτρης του Ντίσνεϊ εδώ και πολλά χρόνια, είμαι ευτυχής που μπόρεσα να παίξω ένα ρόλο στην ανακάλυψη αυτή», δήλωσε ο Βατανάμπε, ιστορικός ερευνητής με ειδικότητα στα κινούμενα σχέδια, ηλικίας 84 ετών σήμερα, στη βιβλιοθήκη του οποίου φυλασσόταν επί 70 χρόνια η ταινία.

Η μικρού μήκους ταινία βρίσκεται σήμερα στο Kobe Planet Film και μια άλλη ταινία που δείχνει 50 δευτερόλεπτα από το ίδιο κινούμενο σχέδιο επίσης ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Toy Film Museum του Κιότο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here