Lockdown: Περιμένοντας το «πράσινο φως» για τα Χριστούγεννα – Πώς θα κινηθεί η αγορά


Lockdown: Μόνο με το «ΟΚ» των λοιμωξιολόγων θα υπάρξει μερική άρση των μέτρων από πλευράς κυβέρνησης ενόψει των Χριστουγέννων. Τα σενάρια για τις δυο «ζώνες» και ποιο θα είναι το κριτήριο για να ανοίξει η αγορά.

Τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, αυξάνεται η κοινωνική πίεση για άρση μέτρων. Ειδικότερα λόγω της έλευσης των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότεροι πολίτες αναζητούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα η οικονομία πιέζεται αφόρητα με επιχειρηματίες και καταστηματάρχες να επιζητούν μια μικρή «ανάσα» μέσα από το άνοιγμα της αγοράς τις ημέρες των γιορτών.

Όσο, όμως, δεν βελτιώνονται οι αριθμοί και δεν υπάρχει αποσυμπίεση του συστήματος υγείας που έχει φτάσει στα όριά του, τόσο ο «γρίφος» γίνεται ακόμα πιο δύσκολος για την κυβέρνηση. Από τη μια η πίεση της κοινωνίας για «φυσιολογικά» Χριστούγεννα, από την άλλη τα διαρκώς ανησυχητικά νούμερα που αφορούν τα δεδομένα που διαμορφώνει ο κορονοϊός στο σύστημα υγείας.

Το δεδομένο είναι πως το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον ως τις 7 Δεκεμβρίου και τα δεδομένα θα συνεχίζουν να αξιολογούνται καθημερινά. Η εβδομάδα που θα έρθει θα είναι αρκετά κρίσιμη, ενώ πολλά συμπεράσματα θα βγουν από την επόμενη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αρμόδιους υπουργούς και τους λοιμωξιολόγους. Στο τραπέζι, πάντως, έχουν «πέσει» ήδη οι πρώτες προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, είτε στις 7 είτε στις 14 Δεκεμβρίου, που θα είναι το πρώτο βήμα για μια σταδιακή επιστροφή.

Οι δυο «ζώνες» για καλύτερη επιτήρηση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένα από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να διαιρεθεί η χώρα σε δυο «ζώνες». Ο διαχωρισμός θα γίνει με επιδημιολογικά κριτήρια, έτσι ώστε να μείνουν σε αυστηρή επιτήρηση οι περιοχές που έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων και αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Αυτό εξήγησε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πιθανό το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συγκεκριμένος τρόπος για τη μετακίνηση των πολιτών, στα πρότυπα του 13033. «Υπάρχουν διάφοροι τεχνικοί παράμετροι που εξετάζουμε, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Χριστούγεννα, υπογράμμισε αυτό που ήδη είναι γνωστό, ότι φέτος θα εορταστούν διαφορετικά χωρίς μετακινήσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια, καθώς όλοι αγωνιζόμαστε, όπως είπε, να μειωθούν τα κρούσματα και να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Επισήμανε, ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όταν έρθει η ώρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κεντρική διαχείριση.

«Φωνές» στην Επιτροπή να μην ανοίξει τίποτα τις γιορτές

Τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται κάθε κουβέντα για το σχέδιο άρσης της καραντίνας, πληροφορίες από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την πανδημία στην Ελλάδα αναφέρουν ότι τα μέλη της είναι «διχασμένα» για το… μέλλον.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή υπάρχουν «φωνές», ώστε να «μην ανοίξει τίποτα» εντός των εορτών, καθώς θεωρούν ότι η κατάσταση ίσως ξεφύγει ξανά. Και ίσως μετά η χώρα και το ΕΣΥ μπει σε μεγαλύτερους μπελάδες…

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κλίμα που κυριαρχεί από αρκετούς ειδικούς είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα σχολεία, μόλις για 15 ημέρες (αμέσως μετά έρχονται Χριστούγεννα και θα ξανακλείσουν).

Παράλληλα, θεωρούν ότι η εστίαση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα συνωστισμού, όπως επίσης και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ