Ιορδανίδης στο Newsbomb: «Καλλιτέχνες στα συσσίτια»!


Ο νικητής του βραβείου ερμηνείας στα θεατρικά βραβεία του «Αθηνοράματος», για την παράσταση «Πατέρας», Τάσος Ιορδανίδης, μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb και σοκάρει για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι της τέχνης, αλλά είναι αισιόδοξος για τα μαθήματα που θα αφήσει στην κοινωνία η δοκιμασία του κορονοϊού.

Συνέντευξη στον Γιάννη Πάλλα

«Κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα της εποχής του. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους» υποστήριζε ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Βολταίρος και μια από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους είναι ο Τάσος Ιορδανίδης. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης με την ερμηνεία του την προηγούμενη σεζόν και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού συγκλόνισε στο θέατρο Αποθήκη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Πατέρα», ενός αριστουργήματος του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη.

Μια ερμηνεία ψυχής για τον Τάσο Ιορδανίδη, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στα θεατρικά βραβεία του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Πριν το lockdown είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Άλφα, το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σύμφωνα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

«Πολύ άσχημο που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο»

– Πόσο σου λείπει το χειροκρότημα του κόσμου;

«Είναι πολύ άσχημο που δεν μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Το χειροκρότημα θρέφει τον καλλιτέχνη, όμως, ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες λόγω του κορονοϊού».

– Ανησυχείς μήπως όλο αυτό δεν μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε;

«Με ανησυχεί πραγματικά, αφού περάσει αυτή η λαίλαπα, τι συνήθεις θα αφήσει στην κοινωνία και πόσο αυτές θα περάσουν στο δέρμα μας. Όμως, προσπαθώ να μένω αισιόδοξος, καθώς η ανθρωπότητα έχει την ικανότητα και την δυνατότητα να ανταπεξέλθει και να εξελιχθεί μέσα από αυτό που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού».

– Ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι τομείς που έχουν πληγεί πολύ από τον κορονοϊό…

«Ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι βασικοί πυλώνες μιας κοινωνίας που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Ένας λοιπόν από τους πολύ βασικούς πυλώνες όπως είναι ο Πολιτισμός έχει υποστεί βαθιά πληγή. Ακούμε για πράγματα που είναι να γίνουν από την Πολιτεία, αλλά δεν βλέπουμε να υλοποιούνται. Παρατηρείται μια κωλυσιεργία… Σίγουρα και άλλοι τομείς έχουν υποστεί βαριά ζημιά από την πανδημία, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πως υπάρχουν πολύ άνθρωποι ειδικά στον Πολιτισμό που έχουν να δουλέψουν από τον περασμένο Μάρτιο».

Ο Τάσος Ιορδανίδης με το βραβείο ερμηνείας από το «Αθηνόραμα»Αθηνόραμα

«Πολλοί καλλιτέχνες είναι σε άθλια κατάσταση»

– Αντιλαμβάνομαι ότι ο κλάδος είναι σε πολύ δύσκολη θέση…

«Θα πω μόνο αυτό. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει φτάσει στο σημείο να κάνει συσσίτια και να συγκεντρώνει φαγητό για πολλούς καλλιτέχνες που είναι σε άθλια κατάσταση! Δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό, ούτε και τα βασικά αγαθά, ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά τους! Αυτό αν μη τι άλλο καταδεικνύει το δράμα που βιώνει ο καλλιτεχνικός κόσμος σε όλο το φάσα που κινούμαστε. Τα πράγματα είναι πολύ τραγικά σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Γι’ αυτό περιμένουμε από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πρέπει να κινηθεί οριζόντια».

– Δηλαδή;

«Το οριζόντια σημαίνει να βοηθηθούν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτους εάν το ΦΠΑ τους είχε πτώση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει την τέχνη του ηθοποιού, τις μουσικές σκηνές. Μια μεν, να υπάρχουν παράμετροι αλλά ένα είναι βέβαιο πως όλοι οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου χρειαζόμαστε βοήθεια. Υπάρχουν πολλά προγράμματα (ΕΣΠΑ) που πρέπει να γίνουν άμεσα εκμεταλλεύσιμα. Δεν το βλέπω ρομαντικά, αλλά ρεαλιστικά. Πρέπει να υπάρξει άμεσα βοήθεια και υλοποίηση των υποσχέσεων. Μπαίνουμε σε λίγες ημέρες στον Δεκέμβρη, δεν έχουν λειτουργήσει τα θέατρα. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχουν περιθώρια λόγω της πανδημίας και των μέτρων να δουλέψουν ούτε καν ως σερβιτόροι. Πως θα ζήσουν;».

«Αυτό που ζούμε είναι μια γρήγορη σε ρυθμό ταινία τρόμου»!

– Όλο αυτό που βιώνουμε με το μάτι του σκηνοθέτη αν έπρεπε να το κάνεις ταινία τι θα ήταν ακριβώς;

«Πολύ γρήγορα και απλοϊκά, θα πω ότι είναι μια εξαιρετική με πάρα πολύ καλό ρυθμό ταινία τρόμου! Θα πω κάτι. Πάντα πρόσεχα από την αρχή της πανδημίας, αλλά σιγά-σιγά όλο αυτό μένει πάνω μας και στην ψυχολογία του ανθρώπου γίνεται φόβος. Βγαίνεις και υπάρχει φόβος ακόμη και για να μετακινηθείς να πάρεις το γάλα του παιδιού σου. Στην αρχή δεν φοβόμουν, τώρα υπάρχει φόβος. Γι’ αυτό λέω ότι θα μπορούσε να είναι μια ταινία τρόμου όλο αυτό που βιώνουμε ως κοινωνία, ελπίζω όπως όλοι στο τέλος να έχει happy end… Ζούμε μια πολεμική κατάσταση, ο εχθρός είναι αθέατος, δεν είναι γνώριμος, δεν είναι απτός. Το μόνο που εύχομαι είναι να βγούμε αλώβητοι».

– Κλείνοντας τι πιστεύεις ότι θα μας μάθει ο κορονοϊός…

«Η ανθρωπότητα είναι ανθεκτική, αντέχει και συνεχώς εξελίσσεται. Ευελπιστώ ότι όλη αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει ερεθίσματα. Σίγουρα θα αφήσει και αρνητικά κατάλοιπα. Όμως, οφείλουμε να μπορέσουμε από τον αρνητικό πόλο τα ερεθίσματα του να τα αξιοποιήσουμε θετικά. Και να λειτουργήσουμε ως κοινωνία εποικοδομητικά πάνω στο μάθημα που πήραμε. Αν δεν έχουμε μάθει κάτι από όλο αυτό ως κοινωνία η άτομα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ