Νέες απειλές Ερντογάν: Απειλεί με έναρξη «δραστηριοτήτων» στην κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα, με αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ExxonMobil που ξεκίνησε εργασίες στην περιοχή

Η έναρξη εργασιών της ExxonMobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και επαναλαμβάνει ότι θα ξεκινήσει και δραστηριότητες στις περιοχές που το ψευδοκράτος “αδειοδότησε” την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η έναρξη έρευνας της εταιρείας ExxonMobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο “Οικόπεδο 10” για την οποία την αδειοδότησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος».

«Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην Ε/Κ πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές, έχουμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ε/Κ. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι: «Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και από εδώ και πέρα, σε πλήρη συντονισμό με την “ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος), θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος είναι “συνιδιοκτήτης” του νησιού. Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα, θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η λεγόμενη “ΤΔΒΚ” αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here