Κάνναβη Αποποινικοποίηση: Νομιμοποιείται η μαριχουάνα στις ΗΠΑ


Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο βγαίνει η κάνναβη από τον ομοσπονδιακό κατάλογο των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών».

Η ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν η πρώτη φορά που ένα πλήρες σώμα του Κογκρέσου ανέλαβε το ζήτημα της ομοσπονδιακής αποποινικοποίησης της κάνναβης. Από την καταμέτρηση των ψήφων, 222 Δημοκρατικοί τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης του νόμου, ενώ έξι ήταν εναντίον του. Πέντε Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ και 158 ψήφισαν κατά της ψήφου. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να απορριφθεί από τη Γερουσία, όπου σήμερα πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Με το νομοσχέδιο αυτό αποποινικοποιείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κατοχή κάνναβης, την οποία η DEA, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, θεωρεί ισοδύναμη με την κοκαΐνη, την ηρωίνη και το LSD.

Παράλληλα, θα ακυρωθούν και οι καταδίκες που έχουν επιβληθεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια για παραβάσεις ήσσονος σημασίας του Νόμου περί ναρκωτικών. Οι προασπιστές του νόμου υποστηρίζουν ότι από τις μαζικές φυλακίσεις για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης πλήττονται κυρίως οι μειονότητες.

“Είναι το σωστό να κάνουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Earl Blumenauer, πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής. “Για πολύ καιρό, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών στοχεύει τους νέους, ειδικά τους μαύρους, και αδιαφορεί για τις συμβουλές των ειδικών.” Ο Blumenauer, του οποίου η περιοχή του Κογκρέσου περιλαμβάνει τμήματα του Πόρτλαντ, εργάζεται για τον τερματισμό της απαγόρευσης της κάνναβης από τη δεκαετία του 1970, όταν βρισκόταν στο κρατικό νομοθετικό σώμα. Είπε ότι ο πόλεμος για τα ναρκωτικά “δεν είχε ποτέ νόημα” για αυτόν γεννήθηκε από την “κυνική” άποψη του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον σχετικά με την κάνναβη και άλλες ελεγχόμενες ουσίες.

Ο Νίξον κήρυξε “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποκαλώντας την κατάχρηση ναρκωτικών “δημόσιο εχθρό νούμερο ένα” μετά την άνοδο των ψυχαγωγικών ναρκωτικών στη δεκαετία του 1960. Στόχος του ήταν να μειώσει τη χρήση, τη διανομή και το εμπόριο με αυστηρή εκτέλεση και ποινές φυλάκισης.

Με το νομοσχέδιο θα επιβληθεί επίσης φόρος ύψους 5% στις πωλήσεις κάνναβης και παραγώγων της, για να χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα η επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

Τα 2/3 των Αμερικανών θέλουν αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Στην πράξη πάντως, η κάνναβη δεν θα γίνει νόμιμη σε όλη τη χώρα, αφού η κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους για τα ναρκωτικά.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ