Πέτσας: Αυτό είναι το σχέδιο για την άρση μέτρων – Έτσι θα γίνεται ο εμβολιασμός


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Συγκεκριμένο σχέδιο για τη σταδιακή επιτροπή στην καθημερινότητα εκπονεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. Τι είπε για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία και τη διαδικασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Για αυστηρά μέτρα τα οποία, ωστόσο, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα για να υπάρξει αποτέλεσμα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Όπως εξήγησε η συνεχής «μάχη» με τον κορονοϊό το τελευταίο 10μηνο έχει προκαλέσει φυσιολογική κόπωση στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως την ίδια στιγμή υπάρχει σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Εδώ και 10 μήνες υπάρχει αυτός ο πόλεμος με τον αόρατο εχθρό που είναι ο κορονοϊός, είναι λογικό να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τα μέτρα δεν είναι καθόλου χαλαρά, το αντίθετο, είναι αυστηρά. Θα πρέπει όμως να τα τηρούμε παντού, και στους χώρους εργασίας και έξω. Οπουδήποτε», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ίσως κάποιες χώρες βιάστηκαν. Εμείς πάμε σταδιακά, βήμα-βήμα. Αναγκαστήκαμε να δώσουμε παρατάσεις, πρώτα για μια εβδομάδα, μετά για μια ακόμα. Ετοιμάζουμε όλο το σχέδιο για να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι ξημερώνει μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Ανοίγουμε κάποια περιορισμένα καταστήματα, κοιτάμε με προσοχή πάντα και τους άλλους τομείς της καθημερινότητας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σχετικά με το αν υπάρχει εισήγηση για άνοιγμα ανά περιφέρειες με βάση το επιδημιολογικό φορτίο, απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών. Έχουμε τονίσει πως υπάρχουν και εστίες υπερμετάδοσης που πρέπει να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Τέτοιες περιπτώσεις για παράδειγμα ήταν τοπικές γιορτές. Αυτό ήταν μια πτυχή, μια άλλη εινα πως έχει φύγει η διασπορά και έχει πάει από τα αστικά κέντρα στα χωριά. Εκεί υπάρχει η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός και να μην πέφτουν τα κρούσματα».

«Έχει πει κι ο πρωθυπουργός ότι θα προσπαθήσουμε φέτος τα Χριστούγεννα να τα περάσει η κάθε οικογένεια στο σπίτι της, το πολύ με άλλη μια μαζί. Το γενικό πλαίσιο αυτό είναι, αλλά επιφυλάσσομαι για τις αρχές της εβδομάδας όταν θα έχουμε το πλήρες σχέδιο. Είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν μετακινήσεις από τη μια Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη», τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσο για το πότε είναι πιθανό να επιστρέψει το λιανεμπόριο, ξεκαθάρισε πως «η σταδιακή άρση μέτρων ήταν από την αρχή στις προθέσεις μας. Πάμε πρώτα από τα πεδία που δεν έχουν υψηλή μετάδοση και σιγά-σιγά στους επόμενους τομείς. Το λιανεμπόριο είναι στις προθέσεις να ανοίξει, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τις ημερομηνίες».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε επίσης στο θετικό παράδειγμα των Ιωαννίνων, που από «κόκκινη» ζώνη πλέον έχει βελτιώσει πάρα πολύ την εικόνα της σαν περιοχή, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια που έγινε. Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, εξηγώντας πως όσο διαρκούν τα μέτρα θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες στήριξης από πλευράς κυβέρνησης.

«Έχουμε εξασφαλίσει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε όλους τους Έλληνες μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2021. Ο πρωθυπουργός έχει πει πως όπου χρειάζεται και μπορούμε να στηρίξουμε θα το κάνουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνουν παρεμβάσεις. Πάντα πηγαίνουμε προσεκτικά, δείξαμε πως η σύνεση επιβραβεύεται».

Επιπλέον, αναφορικά με τον εμβολιασμό, ξεκαθάρισε πως η σύσκεψη του πρωθυπουργού με το επιτελείο του Υπουργείου και τους συναρμόδιους θα δώσει την κατεύθυνση για το σχέδιο που υπάρχει. Ανέφερε επίσης πως στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένονται τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα και πως ο εμβολιασμός θα αρχίσει από τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες για να προχωρήσει στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει πως θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο, έχει καλέσει και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ημερομηνία ακριβή δεν μπορώ να σας πω, αλλά το σχέδιο είναι για αρχές Ιανουαρίου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας ενώ πρόσθεσε πως: «Φαίνεται πως προχωράει και η φαρμακευτική προμήθεια στο επόμενο διάστημα, δεν υπάρχει τώρα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Θέλω επίσης να πω πως οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα με το rapid test, ευελπιστούμε σύντομα να είναι διαθέσιμο».

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι χρειάζεται «λίγη υπομονή ακόμη, ας μην χαλαρώσουμε τώρα που βλέπουμε την αχτίδα του φωτός».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Τι θα κρίνει το διάγγελμα Μητσοτάκη – Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης άρσης του lockdown


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ