ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέση «μάχης» εν όψει προϋπολογισμού


Στην προετοιμασία της παρουσίας τους για την τριήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού έχουν ριχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να συγκρουστούν μετωπικά με την κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική «μητέρα των μαχών», με στόχο αφενός να αναδείξουν την κυβερνητική ανεπάρκεια και αφετέρου να παρουσιάσουν κάποια πρώτα δείγματα από το δικό τους οικονομικό σχέδιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να καταρτιστεί το τελικό «πλάνο μάχης».

Η οικονομία στα χρόνια της πανδημίας είναι αντικειμενικά μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί, ταυτόχρονα, μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τραβήξει ο ΣΥΡΙΖΑ την δική του διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για να αφήσει στο παρελθόν πολιτικές που εφάρμοσε ως κυβέρνηση.

Για την Κουμουνδούρου, το πλέον σημαντικό είναι να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες πως συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πιστή στις «νεοφιλελεύθερες εμμονές της δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα μαθήματα της πανδημίας» και από την άλλη η εναλλακτική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «βάζει πρώτα τις ανάγκες της κοινωνίας», στηριζόμενη σε έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο τα όσα είπαν στο Newsbomb.gr κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμιζαν πως «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κάποιον άλλο πλανήτη, εκεί που δεν υπάρχει η πανδημία». Με αυτόν τον καυστικό τρόπο ήθελαν να αναφερθούν στο γεγονός πως όχι απλά δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και πως έχουν προβλεφθεί μεγάλες μειώσεις στα κονδύλια σε σχέση με φέτος.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο «Σχέδιο Σταθάκη» που προετοιμάζει, θέτει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, το σκέλος του προγράμματος που αφορά στον συγκεκριμένο κλάδο ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί σήμερα, όμως η απεργία των εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς οδήγησε στην αναβολή της εκδήλωσης.

Ένα ακόμα ζήτημα που θέτουν μετ΄ επιτάσεως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η «ανεπαρκής» -όπως τη χαρακτηρίζουν- στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της απασχόλησης. Όπως σημειώνουν, αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει με πραγματικά μέτρα τους μικρομεσαίους, τότε το 2021 θα είναι χρονιά χιλιάδων λουκέτων, ενώ προβλέπουν ότι η ανεργία μπορεί να εκτοξευτεί στα επίπεδα του 2013-2014. Παράλληλα, δεν αφήνουν ασχολίαστο το «κολλημένο» πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το δίλλημα «περισσότερο» ή «λιγότερο» κράτος, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ελληνική πατέντα. Αντίθετα, ήταν για χρόνια η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και την Δεξιά – τουλάχιστον πριν ο φιλελευθερισμός «σαγηνεύσει» και τη Σοσιαλδημοκρατία. Πάνω σε αυτή την πολιτική τομή θέλει να βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποβάλει από πάνω του τα κυβερνητικά, μνημονιακά χρόνια και να αποτελέσει και πάλι αξιόπιστη αντιπολιτευτική λύση.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που εκτιμούν ότι το κόμμα τους «θόλωσε» επικίνδυνα τις διαφορές του από τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο που βρέθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας – αποσαφηνίζοντας, βέβαια, πως υπήρχε ο «βραχνάς» της μνημονιακής επιτήρησης που πλέον δεν υπάρχει.
Έτσι, η συζήτηση του προϋπολογισμού προβάλλει σαν η καλύτερη ευκαιρία για να χαράξει τη δική του διαχωριστική γραμμή τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το δικό του παρελθόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ