Ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό


Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με ψηφοφορία.

Την διαδικασία άνοιξε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάχθηκε αυτός ο προϋπολογισμός, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής. Λοιδορεί τις προσπάθειες των πολλών: στο σύστημα υγείας, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στην εστίαση, στις συγκοινωνίες· όλους όσοι δίνουν μάχες για να μείνουμε όρθιοι και ασφαλείς».

Μάλιστα, αναφερόμενος σε μελέτες που αναγνωρίζουν θετικά αποτελέσματα της χώρας στην διαχείριση της πανδημίας, έκανε προσωπική αναφορά στον πρώην υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας: «Κύριε Τσακαλώτο εσείς πρέπει να δείτε τις μελέτες για την εμφανιστήκατε απρόσεκτος στην επιλογή των στοιχείων. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να κερδίσετε την εκτίμηση μου ως οικονομολόγος γιατί ως άνθρωπο σας απολαμβάνω για το χιούμορ!».

Απαριθμώντας πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο κ. Παπαδημητρίου κατέληξε: «Πρέπει να ψηφίσουμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό δίνοντας εντολή να εφαρμοστεί με αυστηρότητα στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή με περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, πλήρη εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων και με ελαστικότητα στο σκέλος των δαπανών που αφορούν στην υγεία, την προστασία της κοινωνίας και την άμυνα της χώρας. Δύο, να μεταστρέψουμε την ατυχία της επιδημίας σε ευκαιρία. Έχουμε το εργαλείο. Είναι ο συνδυασμός του προς έγκριση προϋπολογισμού με την γρήγορη έναρξη του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που πήρε, επιτέλους, το τελικό σήμα εκκίνησης. Ένα σημαντικό μέρος των σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων πρέπει να δεσμευθεί στους επόμενους δώδεκα μήνες. Τρίτον, να συζητήσουμε γρήγορα και θετικά κάποιες πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις».

Έφη Αχτσιόγλου: «Στο πεδίο της οικονομίας η αποτυχία είναι πάνω παταγώδης»
Ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα» υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι μετά την τοποθέτηση του κυρίου Παπαδημητρίου εξανεμίστηκαν οι όποιες ελπίδες είχα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση με ενσυναίσθηση της κατάστασης και του τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία» είπε.
Αναφερόμενη στις ανθρώπινες απώλειες που μετράει η χώρα, η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για πανηγυρισμούς την στιγμή που «όλοι οι άνθρωποι στα νοσοκομεία λένε ότι δεν υπήρχε σχέδιο».
Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε: «Στο πεδίο της οικονομίας η αποτυχία είναι πάνω παταγώδης. Η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε 11,2% ύφεση, την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Με τις προβλέψεις σας θα κλείσουμε την επόμενη χρονιά με 10,5% ύφεση, τη μεγαλύτερη ή από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη. (…) Χθες η Eurostat δημοσίευσε κάποια στοιχεία. Τι λέει; Λέει ότι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος τους στην Ευρώπη».

Σκανδαλίδης προς Μητσοτάκη: «Δε βλάπτει να αποδεχτεί κάποιος την αποτυχία μιας προσπάθειας που έγινε»

Με αναφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, κάνοντας λόγο για «αποτυχία» και συμπληρώνοντας: «Είναι πολύ πιο ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να αλλάζει το πολιτικό του λόγο και στόχο από τη μία στιγμή στην άλλη. Δε βλάπτει να αποδεχτεί κάποιος την αποτυχία μιας προσπάθειας που έγινε. Και αυτό δυστυχώς συνοδεύει την κυβέρνηση σας και σε όλα τα θέματα από την πολύμορφη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Αποκαρδιωτική» χαρακτήρισε την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για «καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας, δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι παρά την αναπροσαρμογή των στόχων και η σημερινή εκδοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα κι αυτό εξαιτίας του ότι «η Κυβέρνηση εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».
Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική που πυροδότησε την ύφεση και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2019 και μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ενώ χαρακτήρισε έωλες τις προβλέψεις για το 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ