Θάλασσα: Η σημασία των ωκεανών για τον πλανήτη μας


Η κλιματική κρίση δημιούργησε σε όλους μια ανησυχία για τους ωκεανούς του πλανήτη μας και τη θαλάσσια ζωή που ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτά τα οκτώ απίστευτα ωκεάνια γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι αχανείς εκτάσεις θαλάσσιου νερού για τον πλανήτη μας.

1. Οι ωκεανοί μας καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης. Με τόσο μεγάλο μέρος της επιφάνειας της Γης να καλύπτεται από τον ωκεανό, είναι προφανές πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτά τα θαλάσσια περιβάλλοντα για τον πλανήτη και πόσο ακόμη πρέπει να εξερευνηθούν.

2. Η πλειονότητα της ζωής στη Γη είναι υδρόβια. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης είναι υποβρύχιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θαλάσσια είδη ξεπερνούν αυτά που βρίσκονται στην ξηρά. Όμως, ένα απίστευτο 94% των ζωντανών ειδών της Γης υπάρχουν στους ωκεανούς.

3. Έχουν διερευνηθεί λιγότερο από το 5% των ωκεανών του πλανήτη. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανού, ο άνθρωπος έχει εξερευνήσει λιγότερο από το 5% των ωκεανών της Γης. Καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν περισσότερα, γνωρίζουμε συνεχώς τους ωκεανούς μας καλύτερα.

4. Η μεγαλύτερη οροσειρά στον κόσμο είναι υποβρύχια. Η μεγαλύτερη αλυσίδα βουνών της Γης, η κορυφογραμμή Mid-Ocean, βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου κάτω από τον ωκεανό, και εκτείνεται σε απόσταση 65.000 χιλιομέτρων. Λέγεται ότι αυτή η οροσειρά είναι λιγότερο εξερευνημένη από την επιφάνεια της Αφροδίτης ή του Άρη.

5. Υπάρχουν πιο ιστορικά αντικείμενα κάτω από τη θάλασσα από όλα τα μουσεία του κόσμου. Περίπου 1.000 ναυάγια βρίσκονται μόνο από τα Florida Keys, μερικά από τα οποία βρίσκονται στο Εθνικό Ναυτικό Καταφύγιο Florida Keys. Άλλα υποβρύχια μουσεία έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, όπου συμπεριλαμβάνεται και το βυθισμένο χάλκινο άγαλμα της Μεσογείου, ο Χριστός της Αβύσσου.

6. Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε μόνο ένα μικρό μέρος των θαλάσσιων ειδών στους ωκεανούς μας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Μητρώο Θαλάσσιων Ειδών, υπάρχουν τώρα 240.470 αποδεκτά είδη, αλλά πιστεύεται ότι είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ειδών που υπάρχουν, με νέα θαλάσσια ζωή να ανακαλύπτεται καθημερινά.

7. Πάνω από το 70% του οξυγόνου του πλανήτη μας παράγεται από τον ωκεανό. Πιστεύεται ότι μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό του οξυγόνου που αναπνέουμε παράγεται από θαλάσσια φυτά, σχεδόν όλα από αυτά είναι θαλάσσια φύκια.

8. Είναι δυνατόν να βρείτε ποτάμια και λίμνες κάτω από τον ωκεανό. Όταν το αλμυρό νερό και το υδρόθειο συνδυάζονται, γίνεται πυκνότερο από το υπόλοιπο νερό γύρω του, επιτρέποντάς του να σχηματίσει μια λίμνη ή ποταμό που ρέει κάτω από τη θάλασσα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ