Μητρική άγνοια: Τι συμβαίνει όταν μια μητέρα αγνοεί το μωρό της

Μητρική άγνοια: Τι συμβαίνει όταν μια μητέρα αγνοεί το μωρό της. Τους 9 μήνες που το μωρό βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας, βρίσκεται σε ένα περιβάλλον προστασίας και ασφάλειας, κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που τον περιμένει στον εξωτερικό κόσμο.

Όταν το μωρό γεννιέται, βρίσκεται σε έναν κόσμο γεμάτο ερεθίσματα, όπου εξαρτάται πλήρως στα πρώτα του στάδια από τη φροντίδα και την προσοχή της μητέρας. Μία από τις πιο ευαίσθητες περιόδους είναι τα πρώτα 2 χρόνια του μωρού, καθώς τα θεμέλια όλων των μεταγενέστερων εξελίσεών του τίθενται μέχρι την ενηλικίωση. Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη σε νευροφυσιολογικό επίπεδο αφού όλες οι εγκεφαλικές συνδέσεις και λειτουργίες έχουν διαμορφωθεί.

Η αγάπη που λαμβάνει το μωρό μέσω της αφής είναι μια βασική και βασική εμπειρία, είναι μια πρωταρχική ανάγκη που τον βοηθά να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο. Αυτό θα επηρεάσει την κατασκευή της προσωπικότητάς του, τον τρόπο που συνδέετε με τον κόσμο και τη γνωστική του ανάπτυξη. Η έλλειψη στοργής και διέγερσης σε αυτά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μελλοντική ανάπτυξη. Το μωρό από τη γέννηση μαθαίνει ένα ολόκληρο ρεπερτόριο συμπεριφορών για να τραβήξει την προσοχή της μητέρας. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί το κλάμα, το χαμόγελο, τη φλυαρία και διάφορες στρατηγικές για να συνδέετε με τη  φιγούρα σας. Αυτή η ενστικτώδης ενέργεια χρησιμοποιείται για την επιβίωση.

Ο συναισθηματικός δεσμός που καταφέρνει να δημιουργήσει το παιδί με τους γονείς του θεωρείται η πρώτη του εμπειρία στον σχηματισμό της προσκόλλησης. Και πόσο σημαντικό είναι ο σχηματισμός προσκόλλησης; Η προσκόλληση που αναπτύσσετε στη σχέση σας με τους φροντιστές σας θα σας προσφέρει τη συναισθηματική ασφάλεια με την οποία θα δομήσετε την προσωπικότητά σας. Έτσι, η σχέση που διατηρεί το μωρό με τη μητέρα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας στις μελλοντικές συναισθηματικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here