Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet – Τι ισχύει για αποδείξεις και τεκμήρια


Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ανοίξει το TAXISnet – Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους θα είναι σε λειτουργία μετά τις 15 Μαΐου καθώς η ΑΑΔΕ θα πρέπει να επιλύσει κάποια εκκρεμεί ζητήματα που αφορούν κυρίως τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση των φετινών φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι, με εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Οι «τυχεροί» οι οποίοι δεν θα επιβαρυνθούν φέτος με τεκμήρια είναι οι κάτωθι φορολογούμενοι.

Αναλυτικά:

• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
• Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid

Εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα ξεπερνά το πραγματικό, δεν θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων. Ωστόσο, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

• Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.
• Δεν παρουσιάζουν αύξηση αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών για το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.
• Σε περίπτωση απόκτησης περιουσιακών στοιχείων , η δαπάνη δικαιολογείται από τα χρηματικά ποσά που αναγράφονται στην δήλωση

Σε περίπτωση που για τα δύο προηγούμενα έτη φορολογήθηκαν βάση τεκμηρίων , εάν για το φορολογικό έτος 2020 προκύπτει προστιθέμενη διαφορά δαπανών, τότε θα ληφθεί υπόψη το μικρότερο ποσό αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών μεταξύ των ετών 2018-2019-2020, εφόσον εντός του 2020 δεν παρουσιάζεται αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών σε σχέση με το 2019.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται εξαίρεση από το «πέναλτυ» μη συλλογής του απαιτούμενο ποσού αποδείξεις οι κάτωθι κατηγορίες:

• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή , ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
• Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Ιδιοκτήτες ακινήτων , οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid.
• Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους κατά την 31/12/2019.

Για τους φορολογούμενους που δεν υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες , στην περίπτωση που το συνολικό ποσό των αποδείξεων είναι υψηλότερο του 20% αλλά υπολείπεται του απαιτούμενου 30% του πραγματικού εισοδήματος , ο συντελεστής για το «πέναλτυ» μειώνεται στο 11% αντί του 22%.

Σε περίπτωση που το ποσό δηλωθέντων αποδείξεων υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος τότε το «πέναλτυ» υπολογίζεται ως εξής :

Η θετική διαφορά μεταξύ του 20% του εισοδήματος με το δηλωθέν ποσό αποδείξεων πολλαπλασιάζεται με 22%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του 20% επί 11%

Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να ξεπερνάει το 22% της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου 30% και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ από την φοροτεχνικό Σάντρα Γεράγγελου:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12.000 ευρώ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (30% ) : 3.600 ευρώ
ΔΗΛΩΘΕΝ ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 1.500 ευρώ
ΠΟΣΟ 20% ΕΠΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2.400 ευρώ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥ :

(2.400-1500) X 22% = 198 ευρώ
(3.600-2.400) Χ 11% = 132 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ : 330 ευρώ

Υπενθυμίζουμε ότι για το έτος 2020, το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων επί του πραγματικού εισοδήματος από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία , ανέρχεται στο 30% και έως 20.000 ευρώ.

Το «πέναλτι» που εφαρμόζεται σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ανέρχεται σε ποσό φόρου 22% επί της διαφοράς (απαιτούμενο ποσό μείον ποσό αποδείξεων που έχει συγκεντρωθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ