Χριστούγεννα μυρίζει: Πώς εξηγείται επιστημονικά η σύνδεση τους με τις μυρωδιές

Χριστούγεννα μυρίζει: Πώς εξηγείται επιστημονικά η σύνδεση τους με τις μυρωδιές. Μέσα στην ψύχρα και το σκοτάδι του χειμώνα, οι γιορτές είναι γιορτή για τις αισθήσεις: λαμπάκια, δείπνα, κάλαντα και ζεστά πουλόβερ.

Μήπως όμως αυτή την εποχή κάτι προκαλεί  πιο έντονα συγκεκριμένες οσμές; Πεύκα και έλατα, μπισκότα με τζίντζερ, πορτοκάλι και κανέλα,καπνός από ξύλο και αυτή η περίεργη μυρωδιά του καθαρού, ψυχρού αέρα και χιονιού. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι οσμές μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις νοσταλγία.  Ρίχνουμε μια ματιά σε κάποιες από τις επιστήμες πίσω από τις οποίες τα σημάδια που σχετίζονται συχνά με τα Χριστούγεννα στάζουν άνεση και χαρά.

Η μύτη θυμάται. Το οσφρητικό σύστημα, ή η αίσθηση της όσφρησης, είναι βαθιά συνδεδεμένο με τη μνήμη μας. Μια μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει έντονη ανάκληση- αυτά τα κουλουράκια κανέλας στο φούρνο μπορεί να σε πάνε πίσω στα Χριστούγεννα. Η Ψυχολογία εξηγεί γιατί: “Η οσφρητική λυχνία έχει άμεσες συνδέσεις με 2 εγκεφαλικές περιοχές που εμπλέκονται έντονα στο συναίσθημα και τη μνήμη: η αμυγδαλή και ο ιπποπόταμος. Επειδή άλλες αισθητικές πληροφορίες, όπως η αφή, τα οπτικά και οι ήχοι, δεν ταξιδεύουν μέσα σε αυτό ακριβώς το μέρος του εγκεφάλου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γι’ αυτό η μυρωδιά συχνά ξεπερνά τις άλλες αισθήσεις προκαλεί συναισθήματα και ζωντανές αναμνήσεις.  Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι οσμές από τα κουλουράκια είναι πιο συναισθηματικές από τις μνήμες που δημιουργούνται από οπτικές ή λεκτικές ενδείξεις. Και έτσι, αν συσχετίσεις ζεστά συναισθήματα με τα παιδικά σου Χριστούγεννα, υπάρχει ένας λόγος γιατί ένα άρωμα πεύκου μπορεί να προκαλέσει ευχάριστες αναδρομές.

Μέσα στο δάσος.. Δρ. Qing Li, ένας ανοσολόγος της Ιατρικής Σχολής Nippon του Τόκιο, έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για το να “βουτάς” στα δάση και να το εξερευνάς με τις αισθήσεις σου. Ο Li υποστηρίζει ότι ο χρόνος που δαπανάται στο δάσος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή σας πίεση και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κανέλα και μέντα. Ο Δρ. Dr. Bryan Raudenbush, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Βιρτζίνια, έχει περάσει χρόνια μελετώντας πώς αυτά τα αρώματα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη διάθεση. Η έρευνά του δείχνει ότι οι οδηγοί επέδειξαν μειωμένα επίπεδα απογοήτευσης, άγχους και κόπωσης όταν εκτέθηκαν σε οσμές μέντας και κανέλας” και ήταν πιο προσεκτικοί από τους οδηγούς που δεν είχαν εκτεθεί στις δύο οσμές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here