Εμβόλιο κατά του covid-19: Η παράδοση του θα αντιμετωπίσει δυσκολίες

Εμβόλιο κατά του covid-19: Η παράδοση του θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ένα σετ εμβολίων εστάλη σε λάθος σημείο. Ένα νοσοκομειακό σύστημα στην Καλιφόρνια αναμένει να πάρει εμβόλια σε σκόνη αντί για κατεψυγμένα φιαλίδια. Και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να εμβολιαστούν τις επόμενες εβδομάδες, όταν στην πραγματικότητα θα πρέπει να περιμένουν μήνες.

Η κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου είναι ήδη δύσκολη και έχει μόλις εγκριθεί. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χορήγησε άδεια έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech την  Παρασκευή (11/12), και αναμένεται ευρέως να χορηγήσει EUA στο παρόμοιο εμβόλιο της Moderna την επόμενη εβδομάδα. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα και βρίσκονται σε εξέλιξη και στις 50 πολιτείες και στα εδάφη των ΗΠΑ.

Η Επιχείρηση Ταχύτητα Στρέβλωσης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει ξεκινήσει και διεξάγει συνεντεύξεις τύπου με επικεφαλής στρατηγούς που υπόσχονται μια στρατιωτική ανάπτυξη. Αλλά πέρα από τα αστεία για στρατιωτική ακρίβεια, οι ειδικοί περιμένουν ήδη πολλή σύγχυση, ένα δίκαιο φόβο και κάτι περισσότερο από μια μικρή οργή. Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όσους το επιθυμούν αμέσως. Η Pfizer αναμένεται να είναι σε θέση να παρέχει μόνο 2,9 εκατομμύρια δόσεις τις πρώτες ημέρες και μόνο έως 6,4 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Operation Warp Speed, την κυβερνητική προσπάθεια εμβολίου. Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna μαζί μπορούν να προμηθεύσουν, το πολύ, 40 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι σύμβουλοι εμβολίων έχουν ήδη κατανείμει τις ομάδες προτεραιότητας σε υποομάδες και έχουν ορίσει αποκλειστικά τα πρώτα άτομα που θα λάβουν εμβόλια. Όσοι ανήκουν στην εν λόγω ομάδα 1α, η οποία έχει οριστεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης, θα περιλαμβάνουν εργαζομένους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και άτομα σε ιδρύματα μακροχρόνιας περίθαλψης. Αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ομάδα ήδη ξεπερνά τα εμβόλια. Είναι περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, και 40 εκατομμύρια δόσεις θα καλύπτουν μόνο 20 εκατομμύρια. Τα νοσοκομεία σχεδιάζουν να κάνουν διαλογή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here