Σπήλαιο Σωβέ: Ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως

Σπήλαιο Σωβέ: Ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως. Το σημερινό Doodle γιορτάζει αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη, γνωστή πλέον ως Grotte Chauvet ( το Σπήλαιο Chauvet), η οποία άλλαξε για πάντα την αρχαιολογική κατανόηση της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικής ανάπτυξης του προϊστορικού ανθρώπου.

Την ημέρα αυτή, το 1994, τρεις σπηλαιολόγοι (ειδικοί σπηλαίων) με το όνομα Jean-Marie Chauvet, Éliette Brunel και Christian Hillaire εξερευνούσαν στην περιοχή Ardèche της νότιας Γαλλίας όταν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο: μια τεράστια απεικόνιση αυτού που αποδείχθηκε ότι ήταν μερικά από τα πιο γνωστά και καλύτερα διατηρημένα εικονιστικά σχέδια που έγιναν ποτέ από την ανθρωπότητα.

Μέσω της γνωριμίας με τον άνθρακα, τα έκτακτα σχέδια έχουν ανευρεθεί στην Αυστριακή περίοδο πριν από 30.000 χρόνια. Χάρη στην πτώση του βράχου που σφράγισε την είσοδο πάνω από 10.000 χρόνια αργότερα, το Σπήλαιο Chauvet και τα περισσότερα από 1.000 σχέδια που καταγράφηκαν στους ασβεστόλιθους τοίχους του παρέμειναν άθικτα, διατηρημένα για χιλιετίες σε παρθένη ποιότητα. Oι εξαιρετικές ζωγραφιές έχουν ανευρεθεί στην Aurignacian περίοδο πριν από 30.000 χρόνια. Χάρη στην πτώση του βράχου που σφράγισε την είσοδο πάνω από 10.000 χρόνια αργότερα, το Σπήλαιο Chauvet και τα περισσότερα από 1.000 σχέδια που καταγράφηκαν στους ασβεστόλιθους τοίχους του παρέμειναν άθικτα, διατηρημένα για χιλιετίες σε παρθένη ποιότητα.

Όπως φαίνεται στο σημερινό Doodle, το σπήλαιο παρουσιάζει 14 διαφορετικά είδη-  από άλογα και λιοντάρια σε επικίνδυνα προϊστορικά πλάσματα όπως τα από μακρού αφανισμένα ξύλινα ρινόκερος και μαμούθ. Η βαθύτερη συλλογή απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα, ενώ άλλοι τοίχοι απεικονίζουν αφηρημένες σειρές κόκκινων κουκίδων. Οι εικόνες παρουσιάζουν εξαιρετική καλλιτεχνική όψη και τεχνική μέσω της ανατομικής ακρίβειας, της ψευδαίσθησης του βάθους και της κίνησης, της αριστοτεχνικής χρήσης των χρωμάτων και του επιδέξιου συνδυασμού χρωματισμού και χαραγμάτων. Εκτός από τους πίνακες ζωγραφικής, η σπηλιά φιλοξενεί επίσης ανθρώπινα αποτυπώματα και περίπου 4.000 προϊστορικά απολιθώματα ζώων. Σε αναγνώριση της τεράστιας σημασίας της τοποθεσίας για την ανθρώπινη ιστορία, η UNESCO έγραψε το Σπήλαιο Chauvet στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2014.

Η ανακάλυψη της σπηλιάς Chauvet 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here