Παπαευαγγέλου: «Κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων όχι μόνο στη Δυτική Αττική αλλά σε όλη τη χώρα»

Στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία του testing και τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η κυρία Παπαευαγγέλου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σχετικά με το φόβο αύξησης των κρουσμάτων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Συνεπώς, τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει πιθανής χαλάρωσης και συνωστισμού στις γιορτές φαίνεται πως κρούει για ακόμα μια φορά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα αν χαλαρώσουμε στις γιορτές. Με μια μικρή χαλάρωση στις γιορτές είναι πολύ εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Επιπλέον, έκανε λόγο για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τόσο στη δυτική Αττική, όσο και στην Κοζάνη που είναι στα «κόκκινα».

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός όσων βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι υψηλότερος από εκείνον όσων διασωληνώθηκαν. «Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Ενώ πρόσθεσε: «Μια περιοχή με σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, όπου σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλός, μπορεί πολύ εύκολα να δει την επιδημιολογική εικόνα να χειροτερεύει. «Κάποιος έχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσει έναν ασυμπτωματικό και έτσι η κατάσταση τον Ιανουάριο θα είναι δραματική».

Αυτή είναι, όπως λέει η λοιμωξιολόγος: «η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης σε σχέση με το καλοκαίρι». Τότε είχαμε λιγότερα ενεργά κρούσματα και μικρότερη πιθανότητα να εκτεθεί κανείς στον ιό, καθώς είχαμε σύμμαχο και τον καιρό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here