Κορωνοϊός Νέα: Απαντήσεις για την προέλευση της πανδημίας αναζητά ο ΠΟΥ

Το Πεκίνο ήταν απρόθυμο να συμφωνήσει σε μια ανεξάρτητη έρευνα και χρειάστηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί στον ΠΟΥ να έχει πρόσβαση στην πόλη. Ο ιός πιστεύεται ότι προήλθε από μια αγορά στην πόλη που πουλούσε ζώα. Ωστόσο, η αναζήτηση της πηγής οδήγησε σε εντάσεις, ιδίως με τις ΗΠΑ. Η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να αποκρύψει την αρχική επιδημία.

Ποιος είναι ο στόχος της έρευνας; Ένας βιολόγος στην ομάδα που ταξιδεύει στη Γουχάν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ο ΠΟΥ δεν επιδιώκει να καταλογίσει την ευθύνη, αλλά να αποτρέψει μελλοντικά κρούσματα. “Δεν πρόκειται πραγματικά για την εύρεση μιας ένοχης χώρας”, δήλωσε ο Fabian Leendertz του Γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch. “Είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συνέβη και έπειτα να δούμε αν, βάσει αυτών των δεδομένων, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο στο μέλλον”. Ο Δρ Leendertz είπε ότι ο στόχος ήταν να ανακαλυφθεί πότε άρχισε να κυκλοφορεί ο ιός και αν προήλθε ή όχι από τη Wuhan. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ή πέντε εβδομάδες, πρόσθεσε.

Πού και πότε εντοπίστηκε ο ιός; Στις πρώτες μέρες, ο ιός εντοπίστηκε σε μια λεγόμενη «υγρή αγορά» στη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, και προτάθηκε ότι εκεί ήταν που έκανε το άλμα από ζώα σε ανθρώπους. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι μπορεί απλά να έχει ενισχυθεί εκεί. Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι κορονωϊοί που είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπους μπορεί να κυκλοφορούν ανιχνευμένοι σε νυχτερίδες εδώ και δεκαετίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας Κινέζος γιατρός στο Κεντρικό Νοσοκομείο Wuhan, ο Li Wenliang, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους γιατρούς για πιθανή έξαρση μιας νέας ασθένειας, αλλά η αστυνομία παρενέβη ζητώντας να “σταματήσει να κάνει ψευδή σχόλια” και ερευνήθηκε για “διάδοση φήμων”. Ο Δρ Λι πέθανε τον Φεβρουάριο μετά τη μόλυνση του ιού κατά τη θεραπεία ασθενών στην πόλη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here