ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος θα ελέγξει το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2021

Στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα μπουν για πρώτη φορά το 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς παρουσίασε στη Βουλή το πρόγραμμα ελέγχων του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου για το 2021.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανέφερε πως το 2021 θα διενεργηθούν ειδικοί έλεγχοι από τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάποιοι εκ των οποίων θα γίνουν για πρώτη φορά.

Ενδεικτικά ο κ. Σαρμάς αναφέρθηκε στον έλεγχο που θα διενεργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται βάσει των Συνθηκών στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος να μην ελέγχεται από δημόσιο φορέα εξωτερικού ελέγχου. Αυτό θα αλλάξει το 2021.

Ειδικό βάρος θα έχουν και οι έλεγχοι του Δημοσιονομικού Δικαστηρίου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα φορέα που από το 2011 έχει διαχειριστεί δημόσιο χρήμα και έχει λάβει αποφάσεις ειδικού δημοσιονομικού βάρους , κυρίως ως προς τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Θέλοντας να δώσει μια εικόνα για το ρόλο του κ. Σαρμάς, επισήμανε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο «δεν είναι ο προθάλαμος του εισαγγελέα», ούτε και είναι μια αρχή η οποία έχει αρμοδιότητες αντίστοιχες προς τους οικονομικούς επιθεωρητές ή την εθνική αρχή διαφάνειας.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίζει συστημικές παθογένειες. Ο στόχος της παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι να εντοπίσει ποινικά αδικήματα ώστε να παρέμβει εν συνεχεία ο εισαγγελέας, ούτε είναι και να θεραπεύσει εντελώς ατομικές περιπτώσεις», είπε και προσέθεσε: «Δεν στηριζόμαστε σε φήμες, δεν στηριζόμαστε σε γενικές απόψεις, που μπορεί να έχει κάτι κάποιος, σε ιδεολογήματα, στηριζόμαστε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πολλές, επαρκείς – ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο εν συνεχεία θα το ψάξουμε, έτσι ώστε να βρούμε τα αίτια του και στηριζόμενοι στα αίτια του συστημικού προβλήματος, που έχουμε εντοπίσει και να διατυπώσουμε συστάσεις».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here