Αυτοφροντίδα – άγχος: Πάρε τον έλεγχο του άγχους σου και κάν’ το να δουλεύει υπέρ σου

Αντιθέτως, όταν αυτό δεν ξεφεύγει, όταν δηλαδή δε μιλάμε για πολύ ή υπερβολικό άγχος, και εάν καταφέρεις να μάθεις να το ρυθμίζεις με κάποιον τρόπο, τότε το άγχος μπορεί να γίνει σύμμαχος για μια καλύτερη καθημερινότητα. Αρχικά, το άγχος αποτελεί βασικό συστατικό της συναισθηματικής μας ζωή και παίζει καθοριστικό ρόλο στην σκέψη και στη δράση μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος πρωταγωνιστεί στους τρόπους που διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας, από την στιγμή που γεννιόμαστε και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας. Αν αναλογιστούμε το παρελθόν μας θα δούμε όντως πολλές επιλογές που επηρεάστηκαν και διαμορφώθηκαν από το άγχος που αισθανθήκαμε.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το άγχος είναι συναίσθημα και δεν ανήκει ούτε στην σκέψη, ούτε στη δράση, αλλά είναι μέρος του συναισθηματικού μας κόσμου.

Το άγχος περιγράφει γρήγορες και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πραγματικότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι με μεγάλο βαθμό ζωτικής ενέργειας χρησιμοποιούν το άγχος για να οργανώσουν τον εαυτό τους, με τρόπο όμως που να αντιμετωπίζουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, το άγχος είναι μια ζωοποιός δύναμη δημιουργίας, που οδηγεί τους ανθρώπους ουσιαστικά στον επιθυμητό στόχο. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν το άγχος ξεπερνά τα όρια που μπορεί να αντέξει ο καθένας και γίνεται τροχοπέδη για την καθημερινότητα του, δηλητηριάζοντας στιγμές ηρεμίας, απόλαυσης και ξεκούρασης. Αυτή είναι θεμελιώδης λειτουργία του άγχους στον οργανισμό μας. Δεν μπορούμε να το “σβήσουμε”, μπορούμε όμως να το κατανοήσουμε ως σημαντικό συναίσθημα και να το εξελίξουμε προς όφελος μας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here