Καπνός Φωτιά: Πιθανή εστία μολύνσεων οι πυρκαγιές

Οι επιστήμονες λένε ότι τα μικρόβια και οι μύκητες μπορούν να επιβιώσουν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε καπνό. Πιστεύουν μάλιστα ότι είναι πιθανό ότι οργανισμοί από το έδαφος, που είναι γνωστό ότι προκαλούν μόλυνση, θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτόν τον τρόπο. Υποστηρίζουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη παρακολούθηση του καπνού από πυρκαγιές από τις υγειονομικές αρχές.

Για δεκαετίες, θεωρείται ευρέως ότι τίποτα δεν ζει σε ένα καπνό από πυρκαγιές. Θεωρήθηκε επίσης ότι εάν ο καπνός αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, είναι επειδή είναι γεμάτος σωματιδιακή ύλη. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια αιθάλης είναι γνωστό ότι είναι σοβαρά ερεθιστικά, προκαλώντας αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ο καπνός από πυρκαγιές θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει μολυσματικά μικρόβια ή μύκητες. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες κινδυνεύουν από κοκκιδιοειδομυκητίαση, μια κοινή λοίμωξη που προκαλείται από μύκητα που είναι αερομεταφερόμενος όταν διαταράσσονται τα εδάφη.

Οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτουν την κλίμακα της πιθανής μολυσματικής απειλής που προκαλείται από τον καπνό από πυρκαγιές. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές για τη σύλληψη μικροβίων στον καπνό, οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν πάνω από 900 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και περίπου 100 μοναδικούς μύκητες. “Η ποικιλομορφία των μικροβίων που έχουμε βρει μέχρι στιγμής στις πολύ λίγες μελέτες που έχουν γίνει είναι εντυπωσιακή”, δήλωσε η Δρ Leda Kobziar, από το Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, στη Μόσχα των ΗΠΑ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. “Αυτές ομάδες ζωντανών οργανισμών δεν βρέθηκαν στον αέρα στις ίδιες θέσεις πριν από την πυρκαγιά, αποδεικνύοντας ότι η καύση και οι σχετικοί άνεμοι αερολύουν τα μικρόβια σε στήλες καπνού.” Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μικρόβια ταξιδεύουν τα σωματίδια στον καπνό.

“Όταν εντοπίζονται λοιμώξεις σε ασθενείς, οι πιθανοί αιτιώδεις παράγοντες που εξετάζονται βασίζονται σε αυτό που είναι γνωστό ότι είναι ενδημικό σε μια δεδομένη περιοχή”, δήλωσε ο Δρ Kobziar. “Ωστόσο, ο καπνός θολώνει τις γραμμές μεταξύ των περιοχών. Μπορεί να έχουν συμβεί πολλές περιπτώσεις μόλυνσης με απροσδιόριστους αιτιώδεις παράγοντες λόγω της μεταφοράς καπνού μικροβίων εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό. “Ίσως ο καπνός να είναι ο ελλιπής σύνδεσμος για να εξηγήσει μερικά από αυτά τα μοτίβα μόλυνσης στον χώρο και τον χρόνο.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here