ΠΟΥ Covax: Εξασφάλιση δύο δισεκατομμυρίων δόσεων σε μη προνομιούχες χώρες

ΠΟΥ Covax: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi), που οργανώνουν το σύστημα διανομής εμβολίων κατά της Covid-19 στις μη προνομιούχες χώρες, προβλέπουν ότι η αποστολή των πρώτων παρτίδων θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Ο μηχανισμός Covax (Covid-19 Vaccine Global Access- Παγκόσμια Πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19) «έχει εξασφαλίσει περί τα δύο δισεκατομμύρια δόσεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο τα δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

Με τις πρώτες αποστολές θα εμβολιασθεί το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσουν τα εμβόλια που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό και ο στόχος είναι να έχει εμβολιασθεί το 20% του πληθυσμού των χωρών που συμμετέχουν στον Covax μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ο εμβολιασμός θα συνεχισθεί το 2022, οπότε και θα επιτευχθεί μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Μόνοι στο σπίτι τα Χριστούγεννα

Έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, απηύθυνε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και των κρουσμάτων που δεν λένε να πέσουν. Ο Δρ. Χανς Κλούγκε τόνισε παράλληλα πως οι πολίτες διατρέχουν μεταξύ άλλων, κίνδυνο και για την ψυχική τους υγεία, η οποία κλονίζεται.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως παραμένει μια απόσταση μεταξύ όσων επιτρέπουν οι αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες και όσων πρέπει να κάνουν οι πολίτες. «Έχουμε μπροστά μας ακόμη μερικούς μήνες θυσιών, και πρέπει να συμπεριφερθούμε με τρόπο που θα είμαστε συλλογικά υπερήφανοι. Όταν θα αναπολούμε αυτές τις πρωτοφανείς ημέρες, ελπίζω να αισθανόμαστε όλοι ότι φερθήκαμε με πνεύμα ανθρωπισμού για την προστασία όσων το έχουν ανάγκη», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, πρόσθεσε πως η πανδημία έχει πλήξει τόσο τις οικονομίες όσο και την ψυχική υγεία του κόσμου. «Από τις αγωνίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού και τις ψυχολογικές συνέπειες των lockdown και της αυτοαπομόνωσης, έως τον αντίκτυπο της ανεργίας, των οικονομικών ανησυχιών και του κοινωνικού αποκλεισμού, το συνολικό αποτέλεσμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμο,» προειδοποίησε ο Δρ Κλούγκε, κάνοντας λόγο για μια «αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη», είπε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here