Σε «κλοιό» lockdown η χώρα: Απαγορεύσεις, rapid tests και εθνικός εμβολιασμός στη μάχη της πανδημίας

Αναταραχή επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στους υγειονομικούς κύκλους, ενόψει τις εορταστικής χριστουγεννιάτικης περιόδου, σε συνδυασμό με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αναχαιτίσει με «σκληρά» lockdowns, rapid tests, αλλά και την πολυαναμενόμενη έλευση του εμβολίου τις τελευταίες ημέρες του 2020.

Με την σειρά της, για την υπάρχουσα κατάσταση μίλησε η Παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου ως προς τις ημέρες των γιορτών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία που υπάρχει, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η ίδια εξήγησε ακόμη πως «οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό», εστιάζοντας σε μια «μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων», η οποία, ωστόσο, αποτελεί την κρίσιμη μάζα, για να κάνει τη ζημιά.

Σε lockdown η Κοζάνη

Νέο lockdown από σήμερα στις 06:00 στην Κοζάνη λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρήθηκε στην περιοχή. Πρόκειται για τα ίδια μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η εικόνα στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης είναι ανησυχητική και γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαίο να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα, που θα ισχύσουν για μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια μέτρα ισχύουν και στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Φέτος δεν υπάρχουν ρεβεγιόν

«Τον κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε εμφατικά χθες πως δεν υφίσταται η προοπτική του ρεβεγιόν τα φετινά Χριστούγεννα.

«Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψή μας φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την πορεία της πανδημίας» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «για 3, 4, 5 ώρες γιορτινού ξεφαντώματος χωρίς μέτρα ας μην στείλουμε αγαπημένους μας ανθρώπους στο νοσοκομείο».

Σαρωτικοί έλεγχοι με rapid tests

Στην μάχη κατά της πανδημίας «μπαίνει» και η ειδική πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία αποσκοπεί στην αναχαίτιση τυχόν τρίτου κύματος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα τεστ θα διεξάγονται δωρεάν, ενώ το ευκταίο είναι να αγγίξει ο ημερήσιος αριθμός τους τις 12.000, ώστε να οδηγήσει στην πράξη στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στην βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα.

Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια 386 σταθερά σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Η εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εκκινήσει μεθαύριο, Δευτέρα και οι πρώτες ομάδες των 12.000 πολιτών έκαστη θα υποβληθούν στα τεστ το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

«Προ των πυλών» ο εμβολιασμός

Η πρώτη φάση του μαζικού εμβολιασμού στην Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου.

Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν από τις πρώτες κιόλας στιγμές της άφιξης του εμβολίου επί ελληνικού εδάφους, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος πολίτης θα εμβολιαστούν συμβολικά πρώτοι, καθώς αποτελούν τις δύο ομάδες απόλυτης προτεραιότητας (υγειονομικοί και Τρίτη ηλικία), οι οποίες θα προηγηθούν όλων στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here